А ви це знали? Скільки днів можна зберігати домашній холодець у холодильнику

Холодець — традиційна українська страва, яку часто готують на свята. Щоб він не псувався і не втрачав своїх властивостей, потрібно знати всі умови його зберігання, передають Патріоти України.

Холодець готується з м'яса (найчастіше курка, індичка, свинина або яловичина), яке заливають бульйоном і залишають, щоб страва застигла до желеподібного стану.

Терміни зберігання домашнього холодцю залежать від умов зберігання, температури і тих інгредієнтів, з яких він був приготовлений. Придбаний холодець з яловичини чи свинини рекомендовано тримати за температури від 0 до 6 градусів у холодильнику в герметичному пакуванні не більше 10-15 днів.

Якщо придбаний в магазині холодець містить індиче або куряче м'ясо, тоді він може зберігатися за тієї ж температури близько одного місяця. Після відкриття пакування термін придатності, звісно, зменшується. Виробники це завжди вказують на етикетці, але зазвичай він не перевищує 12 годин.

Якщо ж ви приготували холодець вдома, то його можна зберігати в холодильнику не більше 3 днів. Але ви можете його заморозити до -18 градусів у морозильній камері і тоді він зможе простояти 2-4 місяці.

Чи можна заморозити вже готовий холодець

Інколи хочеться приготувати досить багато холодцю, заморозити його, щоб потім діставати і ласувати на свята чи сімейні застілля. Робити це можна, але повторне заморожування не рекомендоване через те, що воно може погіршити не лише текстуру, але й смак продукту.

Щоб заморозити холодець правильно, слід дотримуватися таких кроків:

  1. Зварений холодець потрібно остудити. Якщо холодцю дуже багато, краще розділити на окремі порції.
  2. М'ясо нарізати дрібними шматочками, розкласти у фасувальні пакети чи упакувати в харчову плівку.
  3. Охолоджений бульйон розлити по одноразових ємностях чи контейнерах і щільно закрити кришкою.
  4. Найкраще підписати всі контейнери і пакети, поставивши дату, коли був розлитий холодець.
  5. Помістити контейнери і пакети у морозильну камеру.

Інколи м'ясо і бульйон для холодцю не розділяють, а охолоджують і заморожують в одному контейнері за щільно закритою кришкою.

Як розморозити холодець, щоб він не втратив своїх властивостей

Якщо ви заморожувати м'ясо і бульйон окремо, тоді слід дотримуватися такої інструкції:

  1. М'ясо перекласти з морозильної камери у холодильник, щоб воно поступово розморозилося.
  2. Розкласти розморожене м'ясо по скляних ємностях.
  3. Заморожений бульйон перемістити у каструлю, довести до кипіння на найменшому вогні. Важливо, щоб бульйон не став мутним.
  4. Залити м'ясо у ємностях і остудити.
  5. Відправити до холодильника, щоб застигло.

Якщо ж ви заморожували холодець цілком, тоді його потрібно дістати з морозильної камери, перекласти у каструлю на найменший вогонь, почекати, поки страва розстане. Розлити по ємностях чи тарілках, поставити до холодильника для застигання.

Це може здивувати! Як вживання алкоголю впливає на ризик розвитку раку

середа, 22 січень 2025, 8:59

В Центрі громадського здоров’я України з посиланням на світові наукові дослідження пояснюють: чим менше алкоголю вживає людина, тим менше ризик розвитку у неї раку. Читайте в матеріалі ТСН.ua, чому алкогольні напої можуть стати причиною раку і кому вза...

Ручна робота та екологічність: вироби з натуральних матеріалів

середа, 22 січень 2025, 8:30

Скажіть чесно, що ви уявляєте, коли чуєте слова «ручна робота»? Мабуть, щось вінтажне, затишне, зроблене з душею. І якщо це так, ви на правильному шляху. Бо вироби ручної роботи – це не просто речі, це історії, вписані у кожну деталь. А коли вони ще й ...