Нове п’ятирічне дослідження, що охопило понад 7000 дорослих середнього віку, показало: ті, хто снідав раніше і довше утримувався від їжі вночі, частіше мали нижчий індекс маси тіла (ІМТ), передають Патріоти України.
Науковці з Барселонського інституту глобальної охорони здоров’я (ISGlobal), за підтримки фонду la Caixa, з’ясували: дві повсякденні звички — раннє вживання їжі та подовжена нічна перерва без їжі - стійко пов’язані зі здоровішою вагою. Результати опубліковані в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Дослідження проводилося серед учасників проєкту GCAT Genomes for Life віком 40−65 років. У 2018 році вони заповнили анкети про харчування та спосіб життя, а через п’ять років понад 3000 із них знову надали дані про свій стан здоров’я.
«Наші спостереження підтверджують дані інших досліджень: подовжена нічна перерва в їжі, особливо в поєднанні з раннім сніданком і вечерею, може сприяти підтримці нормальної ваги. Це може пояснюватися тим, що ранковий прийом їжі краще узгоджується з циркадними ритмами — природним біологічним годинником, — покращуючи спалювання калорій і контроль апетиту», — коментує дослідниця Лучіана Понс-Муццо (ISGlobal, зараз IESE Business School). Однак вона підкреслює, що для офіційних рекомендацій потрібні додаткові докази.
Використовуючи кластерний аналіз, команда виявила групу чоловіків, які починали їсти тільки після 14:00 і утримувалися від їжі в середньому 17 годин. Ця підгрупа також частіше курила, пила алкоголь, мала нижчий рівень освіти, була менш фізично активною і рідше дотримувалася принципів середземноморської дієти. У жінок таких закономірностей виявлено не було.
«Хоча переривчасте голодування залишається популярним, його ефективність залежить від форми. Ми вивчали нічний варіант цього підходу і помітили, що у чоловіків, які пропускають сніданок, не спостерігається переваг у зниженні ваги. Ба більше, інтервенційні дослідження показують: такий метод не ефективніший за звичайне обмеження калорій», — каже Камілла Лассаль, співавтор дослідження.
За словами Анни Паломар-Крос, однієї з авторів, робота входить у напрямок, що розвивається, під назвою «хронохарчування». Він вивчає не тільки склад раціону, а й час і частоту прийомів їжі, враховуючи вплив циркадних ритмів. Порушення цих ритмів, підкреслюють учені, можуть негативно впливати на обмін речовин.
Це дослідження доповнює інші роботи ISGlobal, в яких рання вечеря і сніданок уже були пов’язані зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.
Багато хто, прагнучи скинути зайву вагу, ретельно стежить за своїм раціоном, надаючи перевагу продуктам, які вважаються корисними. Однак, іноді навіть ті страви та напої, які здаються нешкідливими, можуть непомітно саботувати ваші зусилля, призводячи д...
Якщо їсти омлет кожного ранку, це може бути як корисно, так і шкідливо, залежно від інгредієнтів, способу приготування і загального харчування протягом дня. Ось плюси і мінуси, передають Патріоти України.