Бережіться! Штучні підсолоджувачі збільшують ризик хвороби серця та інсульту, - дослідження

Люди, які прагнуть отримати задоволення без почуття провини, використовують у різних харчових продуктах та напоях штучні підсолоджувачі. Однак нещодавнє дослідження відкрило тривожний зв'язок між цукровими замінювачами та підвищеним ризиком серцевих захворювань та інсульту. Eatthis розповів про це детальніше.

Дослідження

У дослідженні, опублікованому в журналі BMJ, було проаналізовано дані 103 388 учасників NutriNet-Sante у Франції. Цікаво, що 37,1% респондентів зізналися, що вживають штучні підсолоджувачі в харчових продуктах та напоях. В середньому учасники споживали приблизно 42,46 міліграма на день, що еквівалентно одній пачці цукрозамінника. Старший автор дослідження Матильда Тув'є, доктор медичних наук з Університету Сорбонна Париж Норд, зазначила, що верхня межа споживання в дослідженні становила близько 77 мг/день, що еквівалентно приблизно 200 мл газованої води або трохи менше, ніж стандартна банка.

Хоча повідомлялося про різні види штучних підсолоджувачів, ключовими компонентами були аспартам (58%), ацесульфам калію (29%) і сукралоза (10%). Після періоду спостереження, що в середньому становив дев'ять років, було виявлено, що люди, які вживали замінники цукру, мали на 9% вищий ризик серцево-судинних або цереброваскулярних захворювань. Крім того, були виявлені специфічні зв'язки, зокрема, аспартам корелював з цереброваскулярними захворюваннями, а ацесульфам калію та сукралоза – з підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця.

Хоча причинно-наслідковий зв'язок не був доведений, Саманта Кассетті, доктор філософії, співавтор "Цукрового шоку", пояснює, що це дослідження узгоджується з попередніми, які вказують на підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту серед споживачів штучних підсолоджувачів. Сукупність доказів, що підтверджують ці ризики для здоров'я, викликає значне занепокоєння.

Щодо механізмів, через які штучні підсолоджувачі можуть підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, Кассетті пропонує кілька можливих пояснень. Зрештою, остаточні причини цього зв'язку залишаються неоднозначними. Однак наявні дані свідчать про те, що штучні підсолоджувачі не тільки не приносять користі, але й можуть завдати шкоди.

Як зменшити споживання штучних підсолоджувачів

Для людей, які прагнуть зменшити споживання штучних підсолоджувачів, Кассетті пропонує практичні поради. Один із них – поступово зменшувати частоту споживання дієтичних газованих напоїв, зрештою, перейти до вживання їх через день, а потім замінити їх на воду. Подібну стратегію поступової відмови можна застосувати і до кави або чаю, поступово зменшуючи кількість пакетиків з підсолоджувачами, аж до повної відмови від них.

Хоча дослідження не дає остаточних відповідей, воно викликає занепокоєння щодо потенційного негативного впливу штучних підсолоджувачів на здоров'я серця. Оскільки з'являється все більше доказів, важливо, щоб люди були поінформованими і розглядали альтернативні варіанти для підтримки збалансованого і здорового харчування.

Є секрет! Чим досвідчені господині замінюють оцет при приготуванні борщу

понеділок, 8 липень 2024, 13:12

Для того щоб приготувати чудовий класичний борщ, необхідно додати кислі продукти, які нададуть характерного відтінку смаку, передають Патріоти України. Також важливо зберегти яскравий червоний його колір. Багато хто додає до борщу ложку столового оцту....

Дуже шкідливі! Названо продукти, які не можна їсти часто - закупорюють артерії

понеділок, 8 липень 2024, 12:30

Дослідження показують, що деякі продукти можуть спричинити закупорку артерій при регулярному споживанні. Важливо знати, чого слід уникати, щоб зберегти здоров'я, передають Патріоти України. Закупорка артерій виникає через накопичення бляшок, що обмежує...