Будьте обережні! Можна загриміти до лікарні: ТОП-3 небезпечні страви, якими найчастіше отруюються

Найсмачніші страви, як і багато інших, мають строк придатності. Дуже важливо слідкувати за якістю продуктів та дивитися чи не зіпсувалися вони, щоб не перетворити вечерю на "побачення" у ванній кімнаті, передають Патріоти України.

Салати

Через високу вологість в салатах хвороботворні бактерії відчувають себе комфортно. Якщо страва приправлена оцетом чи майонезом, то є ризики не помітити, що продукти вже не першої свіжості. Такі заправки перекривають неприємні запахи. Для салатів є наступні привила по зберіганню:

  • салати із заправкою можуть зберігатися не більше 12 годин;
  • салати без заправки зберігаються не більше 18 годин.

Краще за все виготовляти салат вдома, щоб бути впевненим, що його приготували зовсім нещодавно.

Кисломолочні продукти

Попри загальноприйняту норму готувати млинці та оладки з зіпсованих продуктів — краще цього не робити. В кисломолочних продуктів не першої свіжості з'являються патогенні бактерії. Навіть при високих температурах не всі вони гинуть.

Якщо здулася пачка сметани або йогурту, то це означає, що в ньому почалися процеси бродіння. Здутість натякає на те, що всередині став виділятися вуглекислий газ.

Роли та суші

В Україні ці страви давно стали смаколиками, які хоч і добралися до нас з Японії, але змінилися та адаптувалися під інші потреби. В класичних ролах та суші використовується сира риба, яку термально не обробляють.

Сама риба повинна бути свіжою. Термін зберігання такої продукції не перевищує 6-12 годин. Утім не всі заклади дотримуються такого, а використовують повторно заморожену рибу. Це і псує смакові якості страви, а ще може стати причиною отруєння.

Як варити бульйон, щоб він був прозорим і ароматним - три секретні способи

неділя, 16 листопад 2025, 19:11

Смачний домашній бульйон - це класика будь-якого столу. Хоча приготування здається простим, ідеальний бульйон вимагає уваги та правильного підбору інгредієнтів, передають Патріоти України. Основні правила:. Три способи приготування:. Бульйон можна пода...

Проросла картопля: Коли її можна їсти, а коли викидати

неділя, 16 листопад 2025, 18:45

Картопля - корисний і універсальний продукт, але що робити, якщо вона проросла? Дієтологи пояснюють, що не кожен паросток робить картоплю небезпечною, передають Патріоти України. Основні правила:. Накопичення шкідливих сполук найбільше біля паростків, ...