Чому квашена капуста темніє в банках: Чи можна її їсти та як цього уникнути

Попри те, що квашена капуста - корисний ферментований продукт, вона має властивість змінювати свій смак та навіть колір у процесі бродіння. Точніше, темніти. Чому так трапляється та чи можна їсти заготівлю в такому вигляді - варто з`ясувати, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz зібрала для вас інформацію та розповість, чому квашена капуста темніє та як цього уникнути.

Основні причини:

  • Недостатня кількість розсолу.
  • Велика кількість моркви.
  • Висока температура бродіння. Оптимальна температура – не вище 20 градусів.
  • Використання різних видів солі. Для приготування заготівля найкраще підходить звичайна кухонна сіль.
  • Тара. Причиною потемніння може бути металевий посуд, особливо якщо в ньому є подряпини. Для квашення підходить скляна тара.

Важливо: фахівці наголошують, що якщо потемніння капусти відбулось через вищезгадані причини – вона придатна для вживання. Якщо ж на поверхні квашеної капусти з`явився слиз, цвіль та почались процеси гниття – заготівлю слід негайно утилізувати.

Як квасити капусту, щоб вона не темніла

1. Для приготування обирайте зрілу білоголову капусту. А для того, щоб запобігти потемнінню, верхні листки слід обов`язково зняти.

2. Що стосується моркви, її потрібно крупно нашаткувати чи натерти. У дрібному вигляді овоч виділяє багато соку, що і є причиною потемніння.

3. Використовуйте розсіл.

4. Урізноманітнити смак допоможуть прянощі: лавровий лист, чорний перець, коріандр, насіння кмину і кропу.

Їсте це - і втрачаєте пам’ять! ТОП-5 продуктів, які шкодять роботі мозку

субота, 4 жовтень 2025, 13:05

Медики застерігають: деякі продукти харчування можуть негативно впливати на роботу мозку та спричиняти погіршення пам’яті. Часте вживання шкідливої їжі уповільнює когнітивні процеси, знижує концентрацію та підвищує ризик розвитку деменції у старшому ві...

Психологічний тест: Як ви тримаєте чашку - така і ваша особистість!

субота, 4 жовтень 2025, 12:12

Готові дізнатися про себе щось нове? Оберіть той спосіб, яким ви найчастіше тримаєте горнятко. Ваш вибір може розкрити риси характеру, про які ви навіть не здогадувалися, передають Патріоти України. . 1. Тримаєте за ручку, другою рукою обіймаєте чашку...