Чому квашена капуста темніє в банках: Чи можна її їсти та як цього уникнути

Попри те, що квашена капуста - корисний ферментований продукт, вона має властивість змінювати свій смак та навіть колір у процесі бродіння. Точніше, темніти. Чому так трапляється та чи можна їсти заготівлю в такому вигляді - варто з`ясувати, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz зібрала для вас інформацію та розповість, чому квашена капуста темніє та як цього уникнути.

Основні причини:

  • Недостатня кількість розсолу.
  • Велика кількість моркви.
  • Висока температура бродіння. Оптимальна температура – не вище 20 градусів.
  • Використання різних видів солі. Для приготування заготівля найкраще підходить звичайна кухонна сіль.
  • Тара. Причиною потемніння може бути металевий посуд, особливо якщо в ньому є подряпини. Для квашення підходить скляна тара.

Важливо: фахівці наголошують, що якщо потемніння капусти відбулось через вищезгадані причини – вона придатна для вживання. Якщо ж на поверхні квашеної капусти з`явився слиз, цвіль та почались процеси гниття – заготівлю слід негайно утилізувати.

Як квасити капусту, щоб вона не темніла

1. Для приготування обирайте зрілу білоголову капусту. А для того, щоб запобігти потемнінню, верхні листки слід обов`язково зняти.

2. Що стосується моркви, її потрібно крупно нашаткувати чи натерти. У дрібному вигляді овоч виділяє багато соку, що і є причиною потемніння.

3. Використовуйте розсіл.

4. Урізноманітнити смак допоможуть прянощі: лавровий лист, чорний перець, коріандр, насіння кмину і кропу.

14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: Що категорично не можна робити в цей святковий день

неділя, 14 вересень 2025, 0:07

14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...

Осінній смак щастя: Яблучний пиріг з корицею, який закохає у себе з першого шматка

субота, 13 вересень 2025, 19:06

Цей яблучний пиріг - справжнє втілення осіннього затишку. Він готується всього за годину, але здатен підкорити серце кожного, хто його скуштує. Аромат кориці, ніжна текстура тіста та соковиті яблука створюють десерт, який стане зіркою вашого столу, пер...