Дачникам на замітку! Що потрібно зробити навесні, щоб яблука не гнили та були солодкими

Досвідчені садівники знають, що роботи в саду треба починати у перші дні березня. Однією з найбільш популярних плодових культур вважається яблуня. передають Патріоти України.

І хоча яблуня вважається досить невибагливою культурою і може рости на будь-яких ґрунтах, якщо ви хочете отримати високий врожай, не варто нехтувати обов’язковими підживленнями. Тим більше, якщо дерево вже довгий час росте на ділянці та кожного року плодоносить.

Досить часто буває, що яблука на гілках розм’якшуються, гниють зсередини, плоди опадають або повністю муміфікуються на гілках. Найчастіше причина такого явища — грибок моніліоз. Це захворювання садових дерев спричиняється аскоміцетом Monilia, що швидко поширюється і легко вражає сусідні рослини.

Отже, для яблуні особливо корисними є:

  • калій (саме для зростання великих і міцних плодів)
  • фосфор (для підвищення імунітету і в майбутньому для морозостійкості)
  • бор (для солодких і щільних, не пористих усередині яблук)
  • кальцій (для мінімізації ризику опадання яблук, що не дозріли)

Чим обробити дерево

Для оброблення дерев варто використовувати карбамід. Беремо на 10 літрів води 500 грамів карбаміду. Спочатку пів кілограма карбаміду розчиняємо у теплій, більш навіть гарячій, воді, тому що він у холодній воді дуже довго буде розчинятися. А потім вливаємо 10 літрів води і заливаємо цей розчин в оприскувач.

Загалом весняне підживлення триває від середини березня до середини квітня, залежно від погодних умов.

Як варити бульйон, щоб він був прозорим і ароматним - три секретні способи

неділя, 16 листопад 2025, 19:11

Смачний домашній бульйон - це класика будь-якого столу. Хоча приготування здається простим, ідеальний бульйон вимагає уваги та правильного підбору інгредієнтів, передають Патріоти України. Основні правила:. Три способи приготування:. Бульйон можна пода...

Проросла картопля: Коли її можна їсти, а коли викидати

неділя, 16 листопад 2025, 18:45

Картопля - корисний і універсальний продукт, але що робити, якщо вона проросла? Дієтологи пояснюють, що не кожен паросток робить картоплю небезпечною, передають Патріоти України. Основні правила:. Накопичення шкідливих сполук найбільше біля паростків, ...