Червень - гаряча пора для городників. Після весняних дощів і появи перших сходів настає період підгортання. Серед городників досі точаться дискусії щодо необхідності цього процесу. Одне можна сказати точно - підгортання дійсно покращує урожай, передають Патріоти України.
Терміни підгортання залежать від багатьох факторів: погодних умов, кількості опадів, температурних коливань та обраного сорту картоплі. OBOZREVATEL розбирався, коли потрібно починати підгортати картоплю.
Коли потрібно підгортати картоплю
Підгортання справді має багато переваг. Можна виділити три основні:
Найкраще підгортати після дощу, коли ґрунт насичений вологою. Якщо початок літа посушливий, можна попередньо полити грядку.
Під час цвітіння підгортати картоплю не рекомендують – це може погано позначитися на врожайності. Можна паралельно з підгортанням проводити і підживлення, вносячи у ґрунт перегній, тирсу чи компост. Ці добрива наситять бульби поживними речовинами.
Перше підгортання потрібно провести після появи перших сходів. Оптимально, щоб листя витяглося на 7-10 см над землею. Раннє підгортання потрібне для покращення кореневої системи.
Друге підгортання починають через два тижні після першого, а третє, останнє, ще через місяць.
Якщо картопля почала цвісти, а ви не встигли її підгорнути, то краще зробити це після завершення цвітіння, або й взагалі не робити.
Правила підгортання
Раннє підгортання проводять за допомогою мотоблока або сапи. Важливо, щоб кущі були прикриті землею з усіх сторін, тож треба достатньо глибоко захоплювати землю з міжрядь.
Друге підгортання проводять до початку цвітіння. Висота куща має сягати приблизно 15-17 см. Підгортання на цьому етапі потрібно, щоб бульби не вилазили з ґрунту. Під прямими сонячними променями картопля набуває характерного зеленого забарвлення. В ній підвищується вироблення глікоалкалоїдів, в тому числі отруйного соланіну.
Третє підгортання роблять, коли кущ сягає 23-26 см. Його бажано робити вручну, за допомогою сапи. Засипати землею майже весь кущ не потрібно, достатньо накидати трохи ґрунту зверху та між пагонами. Це потрібно для того, щоб картопля більше розросталася в ширину.
Мікрохвильовка – абсолютно незамінний кухонний гаджет, який дуже спрощує процеси підготовки їжі. Але, потрібно знати, що не всі продукти можна розігрівати в мікрохвильовці, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться корисними порадами, завд...
Цукор - це основне джерело енергії для людського тіла. Він швидко засвоюється й служить своєрідним паливом для мозку, м’язів і клітин. Але водночас надмірне вживання цукру має безліч неприємних наслідків. Що ж трапляється з організмом, коли ви повністю...