Як не втратити врожай винограду: ТОП-6 помилок, які можуть знищити рослину

Успіх вирощування винограду закладається ще в перший рік після його посадки, і саме в цей період важливо не наробити помилок, які загрожуватимуть врожаю, передають Патріоти України.

Мілка посадка саджанця в ґрунт

Дехто висаджує виноград так, що штамб саджанця стирчить на 30-50 см над землею. Лози через таку посадку ростуть занадто високо, і восени, коли вони визрівають і дерев’яніють, їх дуже важко пригнути до землі під укриття. Саджанець потрібно висаджувати в глибоку виїмку, щоб штамбик перебував нижче рівня ділянки. Тоді й бруньки, з яких з’являться лози, будуть розміщуватися низько, а це означає, що пагони можна буде восени легко пригнути до землі.

Занадто часті поливи

Виноград категорично не можна поливати так само часто, як і городні культури. Ця рослина не любить мокрого ґрунту, тому зволожувати під кущем ґрунт потрібно рясно, але не частіше одного разу на 3-4 тижні. Орієнтовна витрата води – 4-5 відер під один кущ. Через часте поливання повітря перестає надходити до коріння винограду, у ньому розвивається гнилизна, і саджанець може захиріти і загинути.

Відмова від пасинкування

Коли на штамбі розвиваються пагони, у пазухах основного листя утворюються пасинки. Якщо ці пасинки не виламувати, молодий кущ загущується. Крім того, зайві пагони забирають живлення у основної лози, і вона до осені може не визріти і загинути взимку.

Відмова від профілактичної обробки

Виноград дуже часто страждає від хвороб та шкідників, але цих бід можна уникнути, якщо регулярно займатися профілактичною обробкою кущів. Обприскувати потрібно і дорослі кущі, і молоді саджанці, які за належного догляду та захисту можуть дати сигнальний урожай вже наступного року після висаджування.

Відмова від укривання молодого винограду на зиму

В укриванні винограду на зиму немає нічого складного: зніміть лозу зі шпалери, пригніть її до землі і закидайте шаром землі завтовшки 15 см. Для регіонів з не дуже морозними зимами такого укриття буде достатньо.

Для невкритого винограду взимку найнебезпечніші перепади температури, тобто раптові відлиги і такі ж різкі похолодання. Лоза покривається льодом, а це дуже небезпечно: можуть загинути всі бруньки, з яких наступного року мають з’явитися пагони.

Занадто багато пагонів зі штамба

Дехто в період зростання пагонів зі стовбура саджанця залишає не один-два пагони, як рекомендують професіонали, а майже всі. Ці пагони конкурують між собою, і в результаті кущ виходить дуже слабким і загущеним.

Секрет досвідчених господинь! У чому замочити магазинну курку, щоб позбавитися шкідливих речовин

вівторок, 23 квітень 2024, 18:10

Багато хто знає, що м’ясо курей, вирощених на птахофабриках, містить гормони росту та антибіотики. Крім того, щоб тушки зберігалися довше, їх обробляють спеціальними консервантами. Щоб видалити шкідливі речовини з м’яса птиці, слід скористатися розсоло...

Діти оцінять! Шоколадні яйця до великоднього столу - рецепт, який точно здивує

вівторок, 23 квітень 2024, 17:44

Фудблогерка Валерія Велігура перед Великоднем порадила фоловерам спробувати приготувати шоколадні яйця до святкового столу, передають Патріоти України. «Повітряний шоколадний мус… Глазур з горішками… Такий десерт точно здивує ваших близьких», — ствердж...