Якщо грип або ГРВІ: Чому потрібно відмовитися від цукерок та печива

Соплі, кашель, температура, закладений ніс, хворе горло - це симптоми ГРВІ та грипу, які мучать багатьох у зимовий період. Однак якщо дотримуватися певних правил у харчуванні, то можна прискорити процес відновлення. Яких саме - розповіли лікарі, інформує Ukr.Media, передають Патріоти України.

Як харчуватися за застуди та ГРВІ, щоб прискорити одужання

Усі знають про користь вітаміну С при ГРВІ та грипі. Можна щодня посилено поїдати лимони та ківі, але вони не принесуть жодної користі, якщо ви під час хвороби залишаєте в раціоні цукор і швидкі вуглеводи. Це швидкі джерела енергії, які одразу починають вступати в процеси окислення, але в окисно-відновних реакціях потрібен помічник — вітамін С. І замість того, щоб допомагати нашим лейкоцитам боротися з бактеріями та вірусами, вітамін С буде задіяний зовсім в інших процесах. Є дослідження, результати яких підтверджують зниження активності нейтрофілів за підвищеного вживання цукру. А нейтрофіли — це маленькі білі кров'яні тільця, які поглинають чужорідні мікроорганізми.

Цукром дуже любить харчуватися і наша патогенна мікрофлора в кишечнику, що сприяє ще більшому її розростанню. А як відомо, 80% нашого імунітету знаходиться саме в кишечнику.

Тому прибираємо під час хвороби:

  • печиво,
  • цукерки,
  • здобні булочки.

Вводимо продукти, в яких міститься велика кількість вітаміну С. Лідерами за вмістом вітаміну С є не цитрусові, а шипшина, болгарський перець, обліпиха, чорна смородина, зелень петрушки, кропу, квашена капуста та ківі.

Дуже часто під час хвороби, особливо в гострий період, пропадає апетит. Якщо їсти не хочеться — не змушуйте себе через силу, відсутністю апетиту організм сам сигналізує про свої потреби. Краще випити води, морсу, компоту, неміцного чаю або мінеральної води без газу.

Чудово впоратися із застудою допоможуть продукти, в яких містяться вітаміни А і Д:

  • яйця,
  • вершкове масло,
  • печінка риб, особливо тріски.

А ось червоне м'ясо під час хвороби ліпше обмежити, щоб не перевантажувати організм, перевагу віддавати легкому тваринному білку: птиці та рибі.

Ідеальним варіантом під час хвороби є бульйон. Він поживний, смачний і легке джерело енергії. Термічна обробка підвищує біодоступність поживних речовин, таких як білок, залізо, бета-каротин, лікопін і антиоксиданти. Крім того, якщо ви прислухаєтеся до свого тіла, то виявите, що після гарячих супів не відчуваєте тяжкості, болю, здуття та інших проявів дискомфорту в животі. Це відбувається тому, що супи не вимагають від ШКТ високої секреторної та моторної активності: грубо кажучи, вони перетравлюються простіше, ніж тверда їжа.

Період хвороби за тривалістю в кожної людини свій, але в середньому до початку відновлення організму проходить 7-10 днів. Тому переходити з дієти на загальний стіл краще поступово, протягом щонайменше тижня після одужання. Зазвичай після зникнення симптомів гострої вірусної інфекції організму потрібно ще 5-10 днів для повного одужання.

Все просто: Як заблокувати дзвінки з незнайомих номерів на Android та iOS

вівторок, 3 червень 2025, 12:30

Сучасні смартфони дозволяють кількома дотиками назавжди позбутися набридливих або підозрілих дзвінків. Зробити це можна на будь-якому Android-пристрої та iPhone без сторонньої допомоги. Про це пише OBOZ.ua, передають Патріоти України. На Android зайдіт...

Можна "влетіти" на гроші! Найпоширеніші помилки при купівлі вживаного авто

вівторок, 3 червень 2025, 12:05

Купівля автомобіля з пробігом часто виглядає як гарна угода — візуально привабливе авто, доступна ціна, приємний продавець. Проте за фасадом ідеального стану можуть ховатися проблеми, які здатні не лише зіпсувати задоволення від покупки, а й вимагати з...