У світі здорового харчування з’являється новий тренд — додавання колагену до ранкової кави. На відміну від попередніх швидкоплинних захоплень, наприклад, кави з куркумою чи буряковим порошком, цей варіант, на думку експертів, має реальну користь для організму. І ось чому, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Нутриціологиня-натуропатка Джессіка Шанд пояснює, що колаген є ключовим будівельним білком для всіх тканин тіла, діючи як своєрідний «клей», що з’єднує шкіру, м’язи, кістки, нігті, волосся і навіть стінки кишківника. Вона часто рекомендує колаген своїм клієнткам, особливо в період перименопаузи та менопаузи, коли рівень естрогену природно знижується, адже колаген може підтримувати здоров’я шкіри, а також полегшувати болі в суглобах і м’язах.
Джессіка Шанд запевняє, що колаген не має вираженого смаку. Єдина особливість — це текстура. Залежно від кількості доданого порошку, напій потрібно ретельно розмішувати протягом хвилини-двох, щоб уникнути утворення грудочок.
Хоча колаген і є білком, нутриціологиня радить не розглядати його як заміну традиційним білковим продуктам, як-от м’ясо чи риба. Ці продукти є насамперед джерелом нежирного білка, водночас колаген — це концентроване джерело специфічного типу білка, що міститься в сполучних тканинах. Тому якщо ви ретельно стежите за споживанням білка, колаген варто розглядати як додаткове джерело, корисне для шкіри, суглобів і м’язів, але не як основу раціону, оскільки він не містить усіх незамінних амінокислот, необхідних для повноцінного синтезу м’язів.
Джессіка Шанд радить звертати увагу на кілька важливих моментів.
Вибираючи морський колаген, шукайте позначку «чистий гідролізований колаген», що свідчить про його відповідальне походження.
Якщо ви обираєте найпоширеніший бичачий колаген, краще віддати перевагу варіанту «вигодований травою», щоб уникнути гормонів, антибіотиків та інших небажаних добавок.
Веганський колаген є непоганим варіантом для тих, хто дотримується рослинної дієти, але він не такий багатий на поживні речовини, як тваринні види. Зазвичай веганський колаген містить рослинні інгредієнти, наприклад, вітамін С, які стимулюють власне вироблення колагену в організмі.
На полицях українських супермаркетів можна знайти чимало видів риби - замороженої, копченої, солоної. Але мало хто знає, що деякі з них можуть бути небезпечними для здоров’я. РБК-Україна (проект Styler) розповідає, яка риба може бути справжньою отрутою...
Холодильник відіграє ключову роль у щоденному побуті, адже саме в ньому зберігаються продукти, термін придатності яких завдяки належним умовам значно подовжується. Щоб прилад залишався ефективним і надійним, він потребує регулярного та дбайливого догля...