Лікарі б’ють на сполох: Ця звичка може скоротити життя - результати масштабного дослідження

Нові дані змушують переглянути улюблену звичку: сон удень може бути ознакою серйозних проблем зі здоров’ям і підвищувати ризик передчасної смерті, передають Патріоти України.

Про дослідження

  • Участь узяли 86 212 здорових людей віком 40–65 років (без нічних змін і серйозних хвороб на старті).
  • Відстежували сон за допомогою актиграфів (невеликі пристрої, схожі на годинник) протягом тижня.
  • Потім – 11-річне спостереження: за цей час померли 5 189 учасників.

Найнебезпечніші дні: коли і скільки спати

  • Непостійні «дрімки» — на 14 % вищий ризик смерті, порівняно з тими, хто взагалі не спить удень.
  • Найдовші денні сном — до 20 % підвищення ризику раптової смерті.
  • Насичений «сон із 11:00 до 13:00» — +7 % ризику в поміркованих напівників.

Що це означає?

  • Часті, довгі або «несинхронні» дрімки можуть сигналізувати про порушення нічного сну, хронічні хвороби або ранні симптоми деменції та серцево‑судинних патологій.
  • Сон удень може також дисбалансувати циркадні ритми, що уповільнює очищення мозку від шкідливих відкладень.

Думка експертів

Проф. Ченлу Гао (Harvard): «Нам важливо не лише запитувати пацієнтів про нічний сон, а й про їхню звичку відпочивати вдень — це може бути важливим показником майбутніх ризиків».
Проф. Джеймс Роулі (Rush University, Chicago): «Лікарі мають неодмінно питати: “Чи спите ви удень?” — адже це може відкрити справжню картину здоров’я».

Висновок:

Не ігноруйте денну сонливість! Якщо ви регулярно дрімаєте понад 20 хвилин або робите це несистемно, обов’язково порадьтеся з лікарем. Сон удень — не просто бадьорість, а дзвіночок про ваше довгострокове здоров’я.

Розставлено крапки над "і": При якій температурі правильно прати постільну білизну та рушники - не 40°C і не 60°C

неділя, 6 липень 2025, 18:15

Прання постільної білизни і рушників є невід’ємною частиною підтримки чистоти та гігієни у домі. Важливо не лише регулярно проводити цей процес, але й правильно обирати температуру прання, адже саме вона впливає на якість очищення, знищення бактерій, п...

Секрет ресторанної курки розкрито: Всього один інгредієнт - і м’ясо тане в роті

неділя, 6 липень 2025, 17:57

Куряча грудка - популярний вибір для здорових та швидких страв. Але часто після приготування вона виходить сухою, жорсткою та несмачною. Проте один простий трюк може змінити все - і ваша курятина буквально танутиме в роті, Патріоти України. Навіть при...