Лікувальні та цілющі киселі - незамінне доповнення до харчування

Крохмаль, що входить до складу киселю, здатний поглинати і виводити з організму не тільки солі, але і інші шкідливі речовини. Це особливо корисно при ожирінні, остеохондрозі, гіпертонії, нирковій недостатності, хворобах печінки, при забитих бляшками холестеринів судинах серця, шкірних хворобах, навіть при злоякісних пухлинах, передають Патріоти України.

Кисіль – відмінний очищуючий засіб. А якщо у нього додавати натуральні ягоди і фрукти, то він буде містити необхідні людині вітаміни. Киселі володіють сильною обволікаючою дією, тому їх корисно пити при хронічних запальних процесах. Вони поживні, дешеві і легкі в приготуванні. Це прекрасний засіб відновлення сил для людей, ослаблених хронічними недугами, які перенесли хірургічні операції. І, зрештою, киселі смачні.

Вівсяно-молочний кисіль

Він готується так. Пластівці «Геркулес» треба розвести холодним молоком і залишити для набухання (на 100 г пластівців – 2 склянки молока). Коли крупа розбухне, молоко відфільтрувати через ситечко і поставити на вогонь. І вже в закипіле, обережно додати, помішуючи, ст. л крохмалю і мед (або цукор) за смаком.

Молочний кисіль

Влийте в каструлю 3 склянки молока, закип’ятіть. Розведіть 2 ст. л крохмалю в склянці води і додайте в молоко, ретельно помішуючи. Кип’ятити на повільному вогні ще 3-5 хвилин. Потім покладіть мед або цукор.

Вівсяно-молочний і молочний киселі корисні при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Пити їх рекомендується щодня по склянці протягом місяця.

Кисіль з шипшини

При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки корисно регулярно пити і кисіль з шипшини: 2 ст. л сухих подрібнених ягід шипшини залити трьома склянками води, поставити на вогонь і кип’ятити на повільному вогні під кришкою 10 – 15 хвилин, охолодити і процідити. Потім в теплій воді розведіть 2 ст. л крохмалю і мед (або цукор) за смаком і влийте, помішуючи, в відвар шипшини. При приготуванні киселю на воді краще пропустити її через фільтр.

Малиновий кисіль

Влітку його готують зі свіжих, а взимку – з сушених ягід: треба прокип’ятити в 2 склянках води протягом декількох хвилин 2 ст. л сухої малини, потім злегка остудити, процідити і вилити енергійно помішуючи, в ємність, поклавши в неї десертну ложку крохмалю.

Цитрусовий кисіль

Готується з соком лимона або апельсина. У дві склянки крутого окропу відіжміть сік з половини лимона або одного апельсина, додайте за смаком цукор. У скляну або емальовану ємність покладіть 1 ст. л крохмалю, розведеного невеликою кількістю води і вилийте в неї цитрусову суміш.

Кисіль з черемхи

200 г сухих (в сезон – свіжих) ягід черемхи заливаєте 300 мл води і кип’ятіть на повільному вогні під кришкою 10 хвилин, потім процідіть і додайте півсклянки теплої води, в якій розбавлені цукор за смаком і 1 ст. л крохмалю.

Калиновий кисіль

При будь-яких видах застуди допомагає калиновий кисіль. Вміщені в калині мінеральні речовини, особливо калій, зміцнюють імунітет. Спочатку треба розвести 1 ст. л крохмалю в невеликій кількості холодної кип’яченої води. Потім змішати 50 мл соку калини з цукром або медом і залити двома склянками гарячої води. У суміш влити крохмаль і ретельно перемішати.

Яблучний кисіль

А ось як готувати яблучний кисіль, який допоміг моїй знайомій вилікувати печінку. Нарізати часточками кілька яблук, залити 2 склянками окропу проварити кілька хвилин. Потім яблука вийняти, протерти через сито і покласти в відвар. Змішати з розведеним крохмалем і перемішати. Лікування потрібно проводити протягом місяця, випиваючи по склянці яблучного киселю 2 рази в день.


Готуючи киселі для лікування, намагайтеся, щоб вони виходили або густі, або середньої густини. Не слід їх довго кип’ятити. А приємніше пити гарячими або теплими, але засвоюються вони краще в холодному вигляді.

Варто знати! Чи справді кефір та йогурт такі корисні для мікрофлори

понеділок, 20 січень 2025, 5:40

Якщо у вас не має алергії, кисломолочні продукти, особливо кефір та йогурт, можуть бути корисними для кишківника. А при непереносності лактози також є шанс знайти альтернативу, але краще попередньо проконсультуватися з гастроентерологом, передають Патр...

Доступні всім! Названо продукти, які зберігають молодість тіла

неділя, 19 січень 2025, 19:09

Бобові (квасоля, сочевиця, арахіс, нут, горох) багаті білками, що допомагають шкірі регенерувати і довше залишатися молодою. Про користь бобових у раціоні розповіла дієтологиня Оксана Скіталінська, передають Патріоти України. За її словами, бобові мают...