Намагайтесь їх уникати! Названо 5 продуктів, які підвищують кров’яний тиск

Як відомо, зайва вага та деякі продукти можуть стати причиною високого кров'яного тиску й сприяти розвитку серцево-судинних захворювань. Особливо це стосується людей, які вже мають проблеми з серцем. Такі продукти важливо виключити з щоденного раціону, пише видання Daily Express, посилаючись на дієтологиню та співзасновницю компанії DNA Вікі Годфрі, яка оприлюднила список цих шкідливих продуктів, передають Патріоти України.

Сіль — найголовніший винуватець гіпертонії. Якщо ви станете їсти занадто багато солі, то у вас підвищиться кров'яний тиск і в організмі утримуватиметься вода. Намагайтеся обмежити споживання оброблених продуктів, їжі на виніс, фастфуду, консервованих супів, маринадів, солоних закусок. А ще багато солі може бути в соєвому соусі, сушеній рибі, соусах і підливах для пасти. Високий вміст солі в продукті — це 1,5 г і більше на 100 г їжі.

Цукор та солодкі напої. При вживанні великої кількості цукру можна набрати вагу і через це може збільшитися тиск. Особливо шкідливими є газовані напої, енергетики, спортивні напої.

Насичені жири та трансжири. Такі продукти можуть стати причиною підвищеного тиску і холестерину. Крім того, обидва ці фактори призводять до високого кров'яного тиску. До продуктів з насиченими жирами та трансжирами відносяться жирні молочні продукти, олія, червоне м'ясо, смажена їжа.

Алкоголь. Чоловікам рекомендується щодня вживати максимум дві порції алкоголю, жінкам — одну. Найкраще вибирати при цьому червоне вино: воно підтримує здоров'я серця.

Кофеїн. Наукові дослідження показують, що кофеїн може тимчасово збільшити тиск. Людям з гіпертонією фахівці рекомендують відмовитися від кави, чаю, енергетиків.

Господиням на замітку! Скільки часу можна зберігати домашню консервацію

неділя, 23 листопад 2025, 13:05

Обожнюєте хрусткі мариновані помідори, солодке ягідне варення чи домашні соуси, якими хочеться тішити себе взимку? Тоді важливо знати правила безпечного зберігання консервації, аби літні заготовки залишалися смачними та поживними, передають Патріоти Ук...

Кому не можна їсти інжир - лікарі назвали головні протипоказання

неділя, 23 листопад 2025, 12:45

Інжир вважається одним із найкорисніших фруктів — він багатий на клітковину, калій, залізо й антиоксиданти. Його часто додають до дієтичних раціонів, використовують при серцево-судинних захворюваннях і для зміцнення імунітету, передають Патріоти Україн...