Не дайте себе обдурити! Як розпізнати небезпечну полуницю з нітратами

Розпізнати полуницю з надлишком нітратів візуально або на смак буває складно, але є кілька ознаків і методів, які допоможуть виявити "небезпечну" ягоду, передають Патріоти України.


Ознаки полуниці з надлишком нітратів

1. Занадто рання полуниця

  • Якщо ягода з'явилася у квітні – на початку травня, особливо на ринку — є ризик, що її "підгодували" нітратами.
  • Природний сезон в Україні — кінець травня – червень.

2. Ненатуральний колір

  • Дуже яскравий, темно-червоний або малиновий колір — можлива ознака хімічної стимуляції.
  • При цьому насіння (зернятка) можуть бути білими або зеленуватими, а не темними.

3. Незвичний блиск

  • Полуниця з нітратами часто має неприродний глянцевий блиск, виглядає "лаковою", ніби пластмасовою.

4. Біла або зелена серцевина

  • Розріжте ягоду. Якщо всередині вона біла або зеленкувата, хоча зовні червона — це поганий знак.
  • Натуральна полуниця має бути однорідно червоною всередині.

5. Немає смаку або запаху

  • Нітратна полуниця зазвичай майже без смаку і запаху, лише кислувата або "водяниста".
  • Натуральна ягода має солодкий аромат, навіть до розрізання.

6. Надто тверда або водяниста

  • Хімічно "вихована" полуниця часто тверда і пружна (як пластик).
  • Або навпаки — дуже м’яка, наче перезволожена губка.

Як перевірити нітрати в домашніх умовах

Нітрат-тестери (побутові прилади)

  • Продаються в інтернеті, визначають вміст нітратів у мг/кг.
  • Безпечна норма для полуниці — не більше 60 мг/кг.

Паперові тести або реактиви

  • Спеціальні індикаторні смужки змінюють колір при високому вмісті нітратів.
  • Доступні в аптеках або господарських магазинах.

Як зменшити шкоду:

  1. Добре мийте полуницю: під проточною водою, краще — з содою або у сольовому розчині.
  2. Зрізайте хвостики і трохи м’якоті біля них — там може накопичуватись більше нітратів.
  3. Не давайте сумнівну полуницю дітям до 3 років.

Господиням на замітку! Які продукти небезпечно консервувати вдома

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:35

Сезон закруток у самому розпалі: українські господині активно готують банки з овочами, фруктами та соусами, аби взимку мати домашні запаси. Проте не всі продукти підходять для консервації, а деякі можуть швидко зіпсуватися, вибухнути у банках або стати...

Дачникам на замітку! Чому груші гниють просто на дереві і що з цим робити

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:07

Дачники, які вирощують на своїх ділянках овочі, ягоди та фрукти, знають про небезпечні для майбутнього врожаю захворювання культур, в першу чергу грибкові. Виникненню захворювань, зокрема, сприяє зайва волога, як це буває, наприклад із полуницею, на як...