Здоров’я - найцінніша річ у світі, саме тому його збереженню варто присвятити якнайбільшу увагу. На жаль, одного нашого бажання буває замало для запобігання серйозним захворюванням. Так, онкологічні захворювання вже багато років є однією з основних причин високої смертності людей всієї планети, передають Патріоти України.
Попри досягнення науки у царині профілактики та лікування, рак і сьогодні забирає безліч людських життів. Проте ми все-таки здатні впливати на ризик розвитку недуги.
Про необхідність правильного харчування ми чуємо щодня, однак не завжди замислюємося над тим, наскільки воно справді важливе. Звісно, жодна дієта не здатна запобігти розвитку онкології, проте є продукти, які допомагають знизити її ризик. Видання AARP опублікувало їх перелік.
Не існує чарівної страви, яка надійно захистить вас від серйозних захворювань, однак наповнення щоденного раціону корисними продуктами, які підвищують захисні сили організму, допомагають утримати сталу вагу, зменшують запалення та сприяють здоров’ю кишківника, можуть знизити ризик розвитку раку.
Крім того, науковці стверджують, що неправильне харчування, позбавлене овочів, фруктів, цільнозернових та молочних продуктів, може стати причиною 5 % нових інвазивних ракових захворювань у світі. То ж які продукти мають бути в раціоні?
Бобові
Згідно з оглядом, опублікованим The Journal of Nutrition, для повноцінної роботи організму важливо кожного дня отримувати з їжею білки, клітковину, цільнозернові продукти та некрохмалисті фрукти та овочі. Бобові ж (квасоля, горох, сочевиця тощо) містять все з перерахованого.
Завдяки вмісту білку та клітковини, а також малої кількості жиру, вони сприяють здоровому травленню та роботі кишкової системи, що, своєю чергою, може знижувати ризик колоректального раку.
Грецькі горіхи
Всі горіхи містять клітковину, корисні жири та білок – складові, необхідні для здоров’я людини. Крім того, деякі з них збагачені іншими речовинами, наприклад мигдаль – кальцієм, а грецькі горіхи – вітаміном Е. Цього вже достатньо, щоб говорить про користь їх споживання.
Водночас аналіз наявних досліджень, опублікований Cancer Epidemiology, Biomarkers and Preventions, вказує на існування захисного ефекту горіхів, особливо від розвитку раку травної системи.
Броколі
Овочі родини хрестоцвіті (броколі, цвітна та брюсельська капуста) відіграють важливу роли у зниженні онкологічних захворювань, оскільки мають молекулу, що деактивує ген, що має вплив на розвиток кількох видів раку. Так, нещодавні дослідження свідчать про здатність цих овочів пригнічувати ріст пухлин.
Гриби
Аналіз, проведений науковцями серед понад 19 тисяч пацієнтів з онкологічними захворюваннями, показав, що ті, хто споживав близько чверті чашки грибів щодня, мав на 45% нижчий ризик розвитку раку у порівнянні з тими, хто цього не робив.
Це може бути пов’язано з тим, що гриби містять вітаміни, антиоксиданти та поживні речовини, які захищають клітини організму та змушують імунні систему працювати належним чином.
Ягоди
Полуниця, чорниця, малина та ожина збагачені рослинними сполуками, які запобігають розвитку ракових клітин. Дієтологи зазначають, що при регулярному споживання ягід фітохімічні з’єднання взаємодіють з поживними речовинами та корисними бактеріями організму та допомагають йому боротися з хронічними захворюваннями.
Крім того, вони не містять великої кількості калорій та не впливають на вагу, тоді як надмірна маса тіла є причиною близько 7% всіх смертельних випадків від раку.
Вівсянка
Проста та звична каша може виявитися дуже корисною. Окрім того, що вона є одним з цільнозернових продуктів, які необхідні для здоров’я людини, в її склад також входять антиоксиданти та фітоестрогени, що мають позитивний вплив на організм, наприклад здатні знижувати ризик розвитку остеопорозу, серцевих захворювань та раку молочної залози. Окрім вівсянки, подібними якостями наділені бурий рис, булгур, ячмінь, кукурудза тощо.
Помідори
Всі свіжі овочі та фрукти безперечно корисні для організму людини. Однак помідори можуть бути значно кориснішими у приготовленому вигляді, наприклад соці або пасті. Це пов’язано із тим, що рівень лікопіна – каротиноїда, який відповідає за червоний колір томатів та здатен боротися з раком, вищий, ніж у свіжих продуктах. Для кращого засвоєння рекомендовано додавати до споживання помідорів корисні жири, оскільки лікопін – жиророзчинна поживна речовина.
Рак – серйозне та небезпечне захворювання, яке вже забрало безліч людських життів. Наука та медицина не стоять на місці та продовжують шукати способи профілактики та лікування онкологічних недугів. Однак вже сьогодні кожен з нас здатен зробити власний внесок у цю боротьбу. Для цього прислухайтеся до порад спеціалістів та збалансуйте свій раціон, наповнивши його продуктами, що мають доведений цілющий вплив.
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...
Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...