
Морква - це дуже корисний овоч, який доступний українцям цілий рік. Про корисні властивості цього овоча розповіла дієтолог Світлана Фус на Facebook, зазначають Патріоти України.
Морква - низькокалорійний овоч, в ньому всього 34-45 Ккал/100 г, також він містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г і 3,6 г клітковини. Схожі показники має капуста, квасоля і спаржа. 100 грамів сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби в бета-каротині, який є провітаміном вітаміну А.
Морква здавна відома як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Вживання овоча уповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки, яка є головною причиною втрати зору в літньому віці. Цей ефект забезпечується якраз високим вмістом бета-каротину.
Також вона має протипухлинну дію і знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину і фалькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлин і запобігає старінню. А фалькарінол досліджується як протипухлинна речовина.
Однак бета-каротин діє за умови, якщо він поставляється в природній формі разом з їжею. Дослідження показали, що біодобавки з бета-каротином марні. Крім того, це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.
Моркву можна вживати в сирому вигляді, варити або запікати її цілком, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею. У будь-якому вигляді вона буде корисною.
Коли на вулиці холодно, ми інстинктивно тягнемося до зимового чаю з лимоном, медом, малиною, імбиром або гвоздикою. Але експерти з кулінарії радять звернути увагу на менш очевидний, але надзвичайно ефективний інгредієнт - ваніль, передають Патріоти Укр...
Відмова від сніданку не шкодить роботі мозку - такого висновку дійшли вчені з Оклендського університету, проаналізувавши понад 70 досліджень про вплив голоду на когнітивні функції, передають Патріоти України. Результати метааналізу, опубліковані в журн...