Рецепт найкращого бограча - хитрощі приготування від досвідченого кухаря із Закарпаття

Хитрощі приготування бограча по-закарпатськи від закарпатського кухаря - процес приготування, корисні поради щодо вибору м'яса, приправ, передають Патріоти України.

Традиційна страва закарпатської кухні поєднує різні види м'яса – свинину, телятину, кролятину з різними овочами і спеціями. Саме така різноманітність дозволяє створити суп з особливим, насиченим смаком.

Інгредієнти для приготування бограча

  • м’ясо: свинина чи телятина – 900 г,
  • сало – 70 г,
  • картопля – 500 г,
  • солодкий перець – 2 шт.,
  • помідор – 2 шт.,
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • копчена паприка – 2 ч. л.,
  • перець чилі – 10 г,
  • сіль, часник – за смаком.

Як приготувати бограч

  • Спочатку свине сало ріжемо на дрібні кубики, кладемо до казана або каструлі та розтоплюємо.
  • Коли сало трохи розтане, додайте порізану свинину та яловичину і обсмажуйте його до отримання рум’яної скоринки.
  • Для смачного бограча важливо обрати якісне м’ясо. Зазвичай використовують телятину та свинину, але смачно буде і з ковбасками.
  • Начищену картоплю нарізаємо на великі кубики. Важливо нарізати її на однакові кубики або брусочки. Додаємо картоплю до підрум’яненого м’яса.
  • Додаємо до суміші порізані на великі кубики помідори, солодкий перець і цибулю. Все це тушкуємо, регулярно помішуючи на невеликому вогні, щоб інгредієнти не пригоріли.
  • До овочів із м’ясом додаємо спеції та заливаємо водою.
  • Закриваємо казан чи каструлю кришкою і готуємо на маленькому вогні до готовності. Бограч можна приготувати в розігрітій до 180 градусів духовці, час готування – близько півтори години.
  • Періодично перевіряйте консистенцію бограча та смак на сіль і спеції та додайте їх за потреби.

Бограч зазвичай подають гарячим, можна з лавашем, сметаною та зеленню на ваш вибір.

А ви це знали? Навіщо в СРСР на емальованому посуді робили чорний обідок

середа, 19 листопад 2025, 12:40

Емальований посуд був незмінним атрибутом радянської кухні: яскраві кольори, прості форми й характерна чорна смужка по краю. Чому ж виробники посуду в СРСР наполегливо залишали цю смугу, навіть якщо вона не гармоніювала з загальним виглядом виробу, пер...

Чи треба прогрівати авто взимку? Секрети, які економлять паливо та двигун

середа, 19 листопад 2025, 12:15

Молоді водії часто питають: "Чи обов’язково довго гріти машину перед поїздкою?" Експерти розвінчують міфи та розповідають, як правильно поводитися з авто взимку, щоб не шкодити двигуну і економити пальне, передають Патріоти України. Сучасні авто не пот...