Рецепт найкращого бограча - хитрощі приготування від досвідченого кухаря із Закарпаття

Хитрощі приготування бограча по-закарпатськи від закарпатського кухаря - процес приготування, корисні поради щодо вибору м'яса, приправ, передають Патріоти України.

Традиційна страва закарпатської кухні поєднує різні види м'яса – свинину, телятину, кролятину з різними овочами і спеціями. Саме така різноманітність дозволяє створити суп з особливим, насиченим смаком.

Інгредієнти для приготування бограча

  • м’ясо: свинина чи телятина – 900 г,
  • сало – 70 г,
  • картопля – 500 г,
  • солодкий перець – 2 шт.,
  • помідор – 2 шт.,
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • копчена паприка – 2 ч. л.,
  • перець чилі – 10 г,
  • сіль, часник – за смаком.

Як приготувати бограч

  • Спочатку свине сало ріжемо на дрібні кубики, кладемо до казана або каструлі та розтоплюємо.
  • Коли сало трохи розтане, додайте порізану свинину та яловичину і обсмажуйте його до отримання рум’яної скоринки.
  • Для смачного бограча важливо обрати якісне м’ясо. Зазвичай використовують телятину та свинину, але смачно буде і з ковбасками.
  • Начищену картоплю нарізаємо на великі кубики. Важливо нарізати її на однакові кубики або брусочки. Додаємо картоплю до підрум’яненого м’яса.
  • Додаємо до суміші порізані на великі кубики помідори, солодкий перець і цибулю. Все це тушкуємо, регулярно помішуючи на невеликому вогні, щоб інгредієнти не пригоріли.
  • До овочів із м’ясом додаємо спеції та заливаємо водою.
  • Закриваємо казан чи каструлю кришкою і готуємо на маленькому вогні до готовності. Бограч можна приготувати в розігрітій до 180 градусів духовці, час готування – близько півтори години.
  • Періодично перевіряйте консистенцію бограча та смак на сіль і спеції та додайте їх за потреби.

Бограч зазвичай подають гарячим, можна з лавашем, сметаною та зеленню на ваш вибір.

Не робіть помилок! Чому відбивні виходять сухі та прісні

середа, 29 жовтень 2025, 7:43

Приготувати соковиті та м’які відбивні вдається не завжди. Часто замість апетитної страви виходить жорстке м’ясо, яке важко розрізати ножем і зовсім не має насиченого смаку. Основна причина цього - типові помилки під час підготовки та обсмажування м’яс...

Це може жахнути! Що буде, якщо часто їсти ковбасу - наслідки, про які варто знати

середа, 29 жовтень 2025, 7:14

Багато хто не уявляє сніданок без ковбаси чи сосисок. Це швидко, зручно і смачно. Але лікарі попереджають: регулярне вживання ковбасних виробів може серйозно зашкодити здоров’ю, передають Патріоти України. Надлишок солі та консервантів. У більшості ко...