Розчинна кава небезпечна? Відомий дієтолог розповів правду - ви здивуєтесь

Багато хто вважає розчинну каву "псевдокавою", яка нібито містить хімію і не має користі. Але відомий польський дієтолог Бартек Кульчинський переконує: насправді все зовсім не так, передають Патріоти України.

У своєму відеоблозі фахівець пояснив, як виготовляють розчинну каву, чим вона відрізняється від зернової, і чи варто її уникати.

Розчинна кава — це 100% кава

Розчинна кава виготовляється зі справжніх кавових зерен: їх обсмажують, перемелюють, заварюють у промислових умовах, а потім сушать. Найякісніший метод — сублимаційна сушка, яка зберігає максимум корисних речовин і смаку. Жодних хімічних домішок у справжній розчинній каві немає — якщо це не "кавовий напій", до якого додають цукор, сиропи, стабілізатори й ароматизатори.

Переваги розчинної кави

Дослідження показали, що розчинна кава містить більше антиоксидантів, зокрема хлорогенової кислоти, ніж деякі сорти зернової. Ці речовини мають потужні протиракові властивості. Крім того, розчинна кава має високу антиоксидантну активність.

А як щодо акриламіду?

Так, у розчинній каві його вдвічі більше, ніж у зерновій. Але — це не критично. Адже кількість акриламіду в обох видах кави є низькою й не перевищує допустимих норм. Більше того, сама кава (і зернова, і розчинна) пов’язана зі зниженим ризиком розвитку раку, завдяки антиоксидантам.

Кофеїн і користь

У зерновій каві більше кофеїну, однак обидва варіанти залишаються безпечними і корисними за помірного споживання. Тип кави, спосіб її приготування й дозування мають набагато більший вплив на організм, ніж сама форма — розчинна чи ні.

Ви теж це робите у туалеті - і дарма! Лікарі попереджають про наслідки

понеділок, 14 липень 2025, 11:49

У новому вірусному відео, яке набрало понад 2,2 мільйона переглядів, гастроентеролог попередив: сидіти на унітазі довше ніж 5 хвилин - небезпечно, а прокручування стрічки в телефоні лише погіршує ситуацію, передають Патріоти України. Ці поради пролунал...

Ця забута ягода з дитинства рятує кишечник і печінку - просто їжте її щодня

понеділок, 14 липень 2025, 11:10

Кислий, як лимон, корисний, як яблуко - аґрус повертається у моду. Цей недооцінений плід - справжній скарб для здоров’я і натхнення для кулінарії. З нього виходить неймовірне варення, освіжаючий сік і вологий пиріг, передають Патріоти України. Аґрус — ...