Секрет хрусткої скоринки та аромату: Учені розповіли, що робить домашній хліб таким смачним

Історія традиційної закваски для хліба налічує близько 14 000 років, проте тисячі років люди раз у раз намагалися вдосконалити цей рецепт. Насправді хліб готують лише з чотирьох інгредієнтів: борошна, води, закваски та невеликої кількості солі, проте за його смаком та унікальним запахом насправді стоять складні сполуки, передають Патріоти України.

Дослідники з Мюнхенського технічного університету в Німеччині вирішили вдатися до науки, щоб відкрити секрет ідеального домашнього хліба на заквасці. У результаті їм вдалося відкрити 21 незамінну хімічну сполуку, яка надає хлібу його неповторного смаку і запаху.

Приготування хліба починається із закваски, яка містить борошно, воду і природні молочнокислі бактерії та дріжджі, що діють як розпушувачі та змушують буханку рости. Після закваску перетворюють на тісто, за допомогою додавання борошна, води й солі, що дає змогу їм вступити в реакцію із закваскою. Ці кроки повторюють протягом кількох днів перед випічкою хліба.

У новому дослідженні вчені зазирнули глибше, щоб побачити, які сполуки працюють у фоновому режимі. У результаті їм вдалося виявити 10 ключових "смакових" сполук і 11 ключових "одорантів", об'єднаних в "есенцію" закваски.

Результати дослідження свідчать про те, що сіль, яку додають до хлібної суміші, та оцтова й молочна кислоти, що утворюються в результаті бродіння, були найважливішими компонентами, що створюють унікальний смак хліба. Інші смакові сполуки містили:

  • калій;
  • амоній;
  • хлорид;
  • магній;
  • кальцій;
  • d-фруктозу;
  • l-глутамінову кислоту.

Дослідники зазначають, що до ароматів належать кислі з сирним запахом, оцтова, олійна і 3-метилмасляна кислоти, а також ваніль. Крім того, вченим вдалося ідентифікувати гексаналь, який виділяє аромат свіжоскошеної трави, 2,3-бутандіон (маслянистий), який пахне олією, і фенілацетальдегід із солодким медовим запахом. Також виявлено 3-метилбутаналь із фруктовим запахом або запахом какао, метіональ і (Е)-2-ноненаль із запахом овочів або огірка та декадієналь із горіховим ароматом.

За словами співавтора дослідження, аспіранта лабораторії професора Хофмана, Лаури Екріч, щоб розкрити секрет унікального запаху і смаку хліба вони з колегами використовували оновлену версію техніки "сенсоміки". Дослідники зазначають, що за допомогою цієї відносно нової техніки вчені можуть взяти всього кілька ключових сполук і повністю відтворити характерний смак їжі. Зазначимо, що це досить складний підхід, що містить: хроматографію, мас-спектрометрію та інші методи, які дозволяють ароматичні сполуки, а потім визначають, які з них є найбільш важливими.

А ви це знали? Коли треба солити картоплю під час смаження

субота, 27 липень 2024, 21:12

Хочете картоплю зі смачною золотою скоринкою? Для цього треба не тільки правильно обробити саму картоплю, а й своєчасно її солити, щоб не було ефекту вареного овоча, передають Патріоти України. У вас вийде хрумка скоринка, якщо ви посолите картоплю піс...

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...