Що за психологічний трюк "двері в обличчя", або Як переконати людину зробити те, що ви хочете

"Двері в обличчя" - метод, коли ви отримуєте бажане за допомогою певної психологічної маніпуляції. Він полягає в тому, щоб змусити людину зробити щось, що вигідно вам, але абсолютно невигідно їй самій, провівши крізь воронку малопривабливих пропозицій, передають Патріоти України.

Уперше про цю методику розповів американський психологРоберт Чалдіні у своїй книзі "Психологія впливу". Прийом він пережив на власному досвіді, коли на вулиці до нього звернувся хлопчик, який запропонував купити квитки на подію за 5 доларів. Це було психологові зовсім не потрібне, тому він відмовився. Але хлопчик одразу ж запропонував йому шоколадки всього по 1 долару за штуку. Коли Чалдіні отямився, він стояв на вулиці з двома шоколадками в руках, хоча сам шоколад не любив, а юного продавця і сліду не було.

Суть прийому полягає в тому, що люди схильні йти на поступки і погоджуватися з не найприємнішою для себе пропозицією, якщо вона надійшла одразу після ще більш непривабливого прохання. Люди відчувають почуття провини за відмову – по суті вони зачинили двері перед тим, хто просить. Це змушує погоджуватися на наступне прохання.

Особливо ефективно методика діє на близьких людях, з якими вже встановлено досить тісні стосунки. Але використовують цей прийом і на роботі, і в особистому житті. Однак слід пам'ятати, що це маніпуляція. Використовувати її чи ні – вирішувати тільки вам.

Наприклад, ви хочете отримати новий проєкт на роботі, розширити зону відповідальності в рамках своєї посади. Розумієте, що ваше прохання не настільки очевидне, щоб керівник відповів згодою, і раптово висуваєте себе на позицію старшого менеджера, наприклад. Найімовірніше, ви отримаєте відмову, бо прохання звучить несподівано, і керівник, скоріш за все, про це не думав, і тут настає той самий момент для маніпуляції – ви пропонуєте віддати вам новий проєкт і проявити себе в ньому. Шанси на подібне "отримання" зростають.

Аналогічний приклад часто працює в сім'ї. Коли дружина заявляє про те, що їй абсолютно необхідна поїздка на екзотичні острови, а за фактом хоче отримати новий смартфон.

Однак, варто пам'ятати, що будь-які подібні практики залишаються маніпулятивними. І людина все одно розуміє, що нею намагалися керувати, це залишає осад. По-перше, наступного разу може не спрацювати, по-друге, ніхто не любить маніпуляторів.

Для ефективного досягнення власних цілей найкраще покращувати навички комунікацій, вчитися бути переконливим і мотивувати людей долучатися до ваших ідей і проєктів.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...