Скільки кольорів ви бачите? Кольорова оптична ілюзія розділила інтернет, люди гаряче обговорюють кількість кольорів на фото - і у всіх різні версії

Дивна оптична ілюзія, що складається з паралельних смужок різного відтінку фіолетового, розділила інтернет, передають Патріоти України.

Twitter — користувачі гаряче обговорюють, скільки різних відтінків демонструє зображення: деякі бачать 11 і 14, адже один коментатор навіть сказав, що може бачити цілих 17 відтінків. Зображення було опубліковано Користувачем @0utr0eg0, який так підписав свій пост:

"Скільки кольорів ви бачите? я бачу 3."

Те, скільки відтінків ми бачимо, може бути пов'язано з оптичною ілюзією під назвою "смуги Маха" — в точках, де з'єднуються два кольори, деякі з нас можуть бачити варіації затінення, навіть якщо їх там немає.

Однак однозначної відповіді може і не бути — різні люди будуть бачити різну кількість відтінків залежно від колбочок в їхніх очах або навіть від кількості світла в приміщенні. Освітлення у вашому домі, кількість світла, що надходить від вашого пристрою, і в цілому хороший зір — все це може впливати.

Доктор Пол Аззопарді, дослідник візуального сприйняття з Оксфордського університету, вважає, що поясненням можуть бути відмінності в калібруванні пристроїв, на яких проглядається пост з картинкою, на зразок колірного балансу, контрасту, яскравості і навколишнього світла.

"Якщо питання полягає в тому, чому важче відрізнити сусідні смуги, коли вони стають яскравішими, то вступає в гру закон Вебера — ледь помітна різниця пропорційна інтенсивності фону, а це означає, що ми повинні збільшити яскравість яскравої смуги відносно тьмяної — перш ніж ми помітимо зміну», — зазначив він.
"Однак ці смуги, здається, розрізняються за кількома параметрами (відтінок, насиченість і яскравість), тому вони не ідеальні для демонстрації цього ефекту."

За словами одного британського експерта зі сприйняття і пізнання, кількість видимих нами відтінків може навіть залежати від нашої статі.

"Попри те, що всі люди бачать більш — менш той же діапазон електромагнітного спектра, який є видимим для нас світлом, все ж існують індивідуальні відмінності", — розповів доктор Майкл Дж. Пру, нейробіолог з Університету Бата.

Звичайний зір — триколірний — у нас є три типи колбочок в оці, які разом дозволяють нам бачити кольори, які ми бачимо.

При дальтонізмі існує дихроматія, коли доступні тільки два типи колбочок, тому здатність бачити колір знижується, і це частіше зустрічається у чоловіків. Існує навіть тетрахроматія, коли є більше трьох типів колбочок, тому можна побачити ще більше кольорів, і подібне частіше зустрічається у жінок.

Крім цих великих відмінностей, очі кожної людини мають різну оптику, яка по-різному екранує падаюче світло, і різну щільність пігменту в оці, який впливає на поглинання світла. Співвідношення різних типів колбочок — фоторецепторних клітин сітківки наших очей — також може варіюватися.

"Всі ці відмінності означають, що різні люди можуть бачити більше або менше кольорів, ніж інші — і це зображення добре передає це для частини колірного спектра", — говорить доктор Пру.

Один Twitter-користувач вказав на те, що бачення більше 11 відтінків відбувається через оптичну ілюзію, коли перехід між кольорами виглядає як окремий колір. Цей ефект відомий як ілюзія смуг Маха — оптичне явище, назване на честь австрійського Фізика Ернста Маха (1838-1916).

Ілюзія — спочатку описана для смуг сірого кольору — перебільшує контраст на краях злегка різних відтінків, як тільки вони стикаються один з одним, викликаючи виявлення країв в зоровій системі людини.

Але як тільки смуги розділяються, ілюзія смуг Маха більше не проглядається. В якості аргументу припустимо, що зображення фіолетових вертикальних смуг має близько 10 різних відтінків, які зараз популярні в Twitter. У місцях зіткнення смуг двох різних відтінків людське око може бачити інший відтінок.

Деякі люди відчувають ефект ілюзії смуг Маха більше, ніж інші — по суті, саме тому зображення, подібні до цього, викликають такі запеклі дискусії в соціальних мережах. Деякі оптичні ілюзії можуть змусити вас бачити рухомі фігури, але схоже, що ця в змозі змушувати вас бачити кольори або відтінки, яких насправді немає.

Як смачно посмажити сало, щоб воно не стало сухим

понеділок, 6 травень 2024, 19:09

Для господинь питання смаження сала є звичним. Навіть не виникає думки, що потрібно знати певні хитрощі його приготування. Незважаючи на це, продукт іноді виходить пересмаженим та сухим, передають Патріоти України. Почати потрібно саме з цього — з вибо...

А ви це знали? Чому в СРСР на балконах вставляли вікна з автобусів

понеділок, 6 травень 2024, 18:56

В епоху СРСР, через дефіцит та бідність люди вдавалися до незвичних рішень. Це стосувалося всіх сфер житті, зокрема будівництва, передають Патріоти України. Прогулюючись старими радянськими кварталами не рідко замість пластикових чи дерев’яних вікон мо...