Скільки коштуватиме використання електричної ковдри чи обігрівача взимку - формула розрахунку

Надворі холоднішає, і найскладніша зима наближається неухильно. І українці, як і європейці, шукають способи дешево і ефективно обігрітися. Однією з поширених порад є придбати електричну ковдру, передають Патріоти України.

Втім, електроенергія теж недешева. Тож видання Wales Online вирішило підрахувати, наскільки цей спосіб може бути вигідним. А також розповісти детальніше, що це за прилад, як ним користуватись і як за ним доглядати.

Як розрахувати витрати на електричну ковдру

За основу розрахунку потрібно взяти вартість одиниці електроенергії. Станом на зараз в Україні вона складає 1,44 грн за кВт·год при споживанні до 250 кВт·год на місяць. А все спожите зверх цієї кількості оплачується за тарифом 1,68 грн.

Далі необхідно з’ясувати номінальну потужність приладу – її вказують на етикетці електроковдри. Але візьмемо для прикладу потужність у 100 Вт, оскільки це найбільш поширений показник.

Спершу потрібно перевести цей показник у кіловати – ділимо 1000 (1 кВт) на 100 і отримуємо 0,1 кВт.

Далі отриманий показник необхідно помножити на вартість одиниці енергії. Візьмемо ціну до граничної межі споживання: 0,1х1,44=0,144 грн. Саме у стільки обійдеться одна година використання електричної ковдри. Тобто приблизно 1,15 грн за ніч при розрахунку на 8 годин використання.

Цю ж формулу можна використовувати для електричних обігрівачів, підставивши у неї значення їхньої потужності.

Як ще більше зекономити на електроковдрі

Можна придбати модель, оснащену таймером. Ви просто задаєте період часу, після якого ковдра вимкнеться сама.

Варто пам’ятати, чим вищий рівень нагріву ви встановите, тим більшим буде споживання електроенергії. Намагайтесь знайти оптимальний баланс.

Деякі ковдри мають нагрів, поділений на зони, наприклад, можуть гріти тільки тіло, або тільки ноги. Це теж спосіб зменшити затрати.

Перед тим, як лягти у ліжко, не ставте ковдру на сильний нагрів. Нехай вона буде не гарячою, а приємно теплою.

Тримайте прилад на низькому рівні обігріву і збільшуйте потужність ненадовго тільки тоді, коли це вам потрібно.

Як доглядати за електроковдрою

Ці прилади можна прати у звичайній пральній машинці. Але важливо прочитати інструкцію на етикетці, щоби підібрати правильні засоби та температурний режим, як правило це буде делікатна програма і температура не вища за 30 градусів. Неодмінно відключіть ковдру перед завантаженням у прання. Прати її можна раз на кілька тижнів, наприклад, раз на місяць.

Більшість електроковдр також придатні для сушіння у сушильній машині. Про це, знову ж таки, можна дізнатись з етикетки. Експерти рекомендують нетривале (10-15 хвилин) просушування у машині на невисокій температурі, після чого прилад можна повісити досихати звичайним способом. Якщо ж ви маєте слушні побоювання щодо того, що висока температура у сушарці пошкодить проводку всередині ковдри, то віддайте перевагу звичайному просушуванню.

Важливо – електроковдри не можна чистити у хімчистці. Речовини, які використовують при цьому, можуть пошкодити електричну систему та систему обігріву приладу.

Як безпечно відчистити плями

Отже, агресивні хімікати становлять загрозу для електроковдри, тож видалення плям стає окремою проблемою. Щоби зчистити забруднення, відімкніть прилад від електросистеми, промокніть пляму вологою тканиною і за допомогою, наприклад, тупого краю ножа для масла спробуйте зішкребти сліди напоїв, їжі, тощо. Якщо цей спосіб не подіяв, можна акуратно протерти пляму невеликою кількістю м’якого прального засобу і стерти його вологою тканиною. Перед наступним увімкненням ковдри вичищене місце має повністю просохнути.

Як правильно зберігати прилад

Перед тим, як відправити електроковдру на літо у шафу, її необхідно випрати і повністю просушити. Далі переконайтесь, що вона повністю вимкнена, і акуратно згорніть її рулетиком, а не складайте – так ви не пошкодите дроти. І в такому стані прилад треба покласти у прохолодне і сухе місце, де він безпечно дочекається наступного холодного сезону.

Техніка безпеки

Електроковдра здатна створити вам тепло і затишок навіть у найхолоднішу ніч, але вона все одно залишається нагрівальним електроприладом і потребує певних заходів безпеки під час використання. Так фахівці радять не тримати її увімкненою постійно і користуватись таймером, щоби не проспати момент, якщо з нею раптом щось трапиться. До того ж її можна використовувати тільки верхнім шаром на інших ковдрах і ніколи не накриватись нею безпосередньо на тіло, не сідати і не лягати на неї.

Це така смакота! Як приготувати соковиті рублені курячі котлети з грибами та сиром

середа, 24 квітень 2024, 11:08

Котлети з курятини часто виходять сухі та давкі. Але якщо з філе зробити не фарш, а дрібно порізати та додати грибочки й сир, то вийде неймовірно соковита страва. Спробуйте приготувати і цей рецепт стане одним з улюблених, передають Патріоти України. ...

Секрет досвідчених господинь! Як активоване вугілля рятує від неприємного запаху з раковини

середа, 24 квітень 2024, 10:59

Тема неприємного запаху, який поширюється всією квартирою і бере свій початок у встановленій на кухні раковині, вельми актуальна для багатьох господинь. Подібна неприємність може переслідувати домогосподарок навіть у тому разі, якщо вони ретельно догля...