Сольові засоби для чищення або промивання носа: переваги та ризики

Сольовий назальний розчин для очищення та зрошення носових ходів використовується в медицині з незапам'ятних часів. Але особливої актуальності набув в останні два десятиліття як ефективний допоміжний засіб у боротьбі з алергічними реакціями й вірусними інфекціями, що спричиняють застуду та грип.

Ізотонічний назальний спрей із сольовим розчином — важлива складова в процесі відновлення нормального мукоциліарного кліренсу, який є єдиним значущим фактором інфекції верхніх дихальних шляхів. Щодекілька хвилин пазухи очищаються віями, і їх покриває нова слизова оболонка, а сольовий розчин допомагає підтримувати нормальну фізіологію пазух, зберігаючи здоров'я війок.

Ефективність і переваги промивання носа

Регулярне використання сольових розчинів — як на основі натрію хлориду, так і з морською водою, як Аква Маріс, доступний на сайті: https://anc.ua/product/akva-maris, — допомагає видалити:

  1. частки пилу;
  2. бактерії;
  3. слиз і гній, заховані в межах носових щілин або проходу.

Також дозволяє зволожити сухий ніс і сприяє регенерації вій. У післяопераційних умовах, наприклад після функціональної ендоскопічної хірургії носових пазух, септопластики, поліпектомії, пластики носових раковин тощо, дозволяє запобігти утворенню кірок і спайок у носі. Завдяки появі назальних сольових розчинів у формі спрею, купити які можна на https://anc.ua/, доглядати носові ходи стало легше й зручніше. За допомогою спеціальних насадок-дозаторів фіксована доза доставляється в ніс під кутом, зрошуючи практично всю поверхню та добре зволожуючи слизову оболонку.

Попри те, що ізотонічні сольові розчини — це безпечний засіб, який можна використовувати дорослим і дітям, для малюків із народження й до 6 місяців рекомендують застосовувати препарат у формі крапель.

Ризики сольових розчинів

Приготувати ізотонічний сольовий розчин можна самостійно, змішавши теплу стерильну воду із чистою сіллю, відомою як хлорид натрію. Але такий спосіб — досить трудомісткий процес, пов'язаний із правильною стерилізацією води та розрахунком потрібної концентрації солі. Помилки в прорахунку можуть призвести до потрапляння інфекції в носові пазухи та спричинити розвиток захворювань дихальних шляхів. Тому рекомендується використовувати безрецептурні попередньо змішані фізіологічні розчини, склад яких має ідеальну солоність (0,9%) для очищення носа слизової. Сольові розчини не мають протипоказань, крім індивідуальної непереносимості натрію хлориду. Їх можна використовувати новонародженим, вагітним і жінкам-годувальницям, алергікам. При цьому допускається одночасне застосування з іншими назальними засобами, оскільки сольові розчини, попередньо очищаючи слизову оболонку, посилюють проникнення лікарських речовин і потенціюють їхню дію.

Якраз сезон! Така цибуля до шашликів потрібна всім

четвер, 9 травень 2024, 9:15

Хто зібрався їхати на шашлики, тому потрібен рецепт смачної маринованої цибулі. Елементарно, швидко та смачно. Похрумтіти цибулькою завжди смачно. Забирайте рецепт у кулінарну літню скарбничку. Для приготування потрібні наступні компоненти:. Для марину...

Забудете про проблеми з кишечником! ТОП-6 продуктів, які слід включити до раціону харчування

четвер, 9 травень 2024, 8:56

Правильне харчування - запорука міцного здоров'я та довголіття. Воно базується на правильних харчових звичках, для формування яких потрібні продукти, що відповідають здоровому способу життя. У цій статті OBOZ UA розповість, що насамперед потрібно включ...