Такого ви не знали! Як сказати українською "ничего себе" - колоритні варіанти перекладу

Українці часто використовують фразу "ничего себе", коли хочуть висловити здивування чи захоплення. На жаль, російські вирази та слова ще досі поширені у нашій мові, тому варто збагачувати словниковий запас колоритними українськими відповідниками, передають Патріоти України.

OBOZ.UA детальніше розібрався в цьому питанні. Уникайте російськомовних кальок та очищайте своє мовлення від суржику. Вираз "нічого собі" можна замінити наступними висловами:

  • ось це так;
  • овва;
  • оттакої.

Також можете використовувати розмовні фрази:

  • вау;
  • ого;
  • оце так;
  • як же так;
  • неймовірно;
  • невже;
  • це щось;
  • це просто супер.

Прості та влучні вирази допоможуть влучно висловити свої почуття та емоції. Обирайте той варіант, який вам найбільше до вподоби та уникайте російськомовної кальки "нічого собі", адже наша мова багата та насичена яскравими словами та виразами.

Також OBOZ.UA публікував пояснення мовознавців, як правильно та ввічливо сказати українською "не умничай". Таку фразу часто використовують у ситуаціях, коли потрібно виразити невдоволення або роздратування відносно висловлювань інших.

Згідно з російсько-українським академічним словником, "умничать" перекладається, як мудрувати, мудрячити, химерити, мудрагелити, розумувати, вигадувати, хитрувати. Ви можете просто сказати: не вигадуй, не мудруй або не хитруй. Але мовознавці рекомендують використовувати вислів – "не будь такий розумний".

Ефект приємно здивує! ТОП-9 продуктів на сніданок, які зроблять день продуктивним

п’ятниця, 22 листопад 2024, 8:44

Сніданок – це важлива частина дня, яка допомагає відновити рівень енергії після ночі та забезпечує організм необхідними поживними речовинами. Для здорового старту обирайте продукти, багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які підтримують фізи...

Є секрет! Як приготувати буряк для вінегрету, щоб він став вдвічі смачнішим

п’ятниця, 22 листопад 2024, 8:09

В багатьох салатах використовують буряк. Він має приємну текстуру, досить нейтральний смак коренеплоду та добре поєднується з іншими інгредієнтами. Найчастіше згадують про «Оселедець під шубою» та «Вінегрет». Ще можна приготувати буряк з бринзою, кунжу...