Терміново до лікаря! 16 сигналів організму, які не можна ігнорувати - вказують на великі проблеми

Деякі незначні на перший погляд симптоми, які часто ігнорують, можуть вказувати на проблеми в роботі організму. Важливо вчасно їх помітити й звернутися до лікаря, здати аналізи, пройти діагностику, щоб точно визначити проблему та усунути її, передають Патріоти України.

Про стани, на які слід звернути увагу, розповів на своїй сторінці у Facebook український лікар, радник мера Львова з медичних питань Тарас Жиравецький. Як зазначив він, людський організм є дуже розумною системою, тому що "при виникненні різних хвороб він намагається допомогти нам розібратися у їхніх причинах".

"Навіть маленькі та непомітні зміни у функціонуванні різних систем можуть говорити про дуже серйозні проблеми внутрішніх органів", – написав фахівець.

1. Сухість у роті

Цей симптом, за словами Жиравецького, може бути реакцією на стреси й переживання.

Якщо сухість не проходить, а ви помітили, що стали дратівливішими, можливо, вам не вистачає вітаміну В3 (нікотинової кислоти). Він міститься в м'ясі птиці, горіхах, яловичині, пророщених пшеничних зародках.

Ще сухість у роті може говорити про цукровий діабет або системні захворювання (синдром Шегрена).

2. Сині плями на шкірі

Це свідчить про проблеми зі згортанням крові чи роботою печінки. Щоб дізнатися про причину, потрібно здати аналізи. Почати можна із загального аналізу крові, у ньому важливий показник тромбоцитів.

3. Припухлі повіки

Якщо це супроводжується відчуттям загальної розбитості, холодною та блідою шкірою, то проблема може "ховатися" у нирках, серці, щитовидній залозі. Не виключений дерматоміозит.

4. Часті кровотечі з носа

Це може відбуватися через підвищений артеріальний тиск або дефіцит вітаміну К.

"Доведеться налягти на капусту, шпинат і суп із кропиви й обстежитися в кардіолога", – написав Жиравецький.

5. Потріскані губи

Якщо разом із цим симптомом ви помічаєте м'язову слабкість у куточках рота, проблеми з концентрацією уваги, випадання волосся, то в організмі не вистачає вітаміну В2 (рибофлавіну).

Поповнити запаси В2 допоможуть молочні продукти, яйця, арахіс, персики, соя, груші, томати, цвітна капуста. Крім того, часто такі проблеми бувають при аскаридозі й кандидозі.

6. Білий наліт на язиці

Жиравецький зазначив, що в цьому випадку ви або голодні, або застуджені, або у вас є кандидоз. Але якщо разом із білим нальотом проявляється почервоніння країв язика, це може свідчити про гастрит.

7. Блідо-сірий наліт на язиці

Швидше за все, це порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Додаткові симптоми, такі як невелика припухлість губ і суха шкіра, вказують на нестачу заліза. Його засвоєнню заважають чорна кава та чай, тому потрібно знизити споживання цих напоїв. Також лікар радить їсти більше петрушки, печінки, риби, білих грибів, яблук і цитрусових. Можна провести аналіз крові визначення заліза.

8. Запах із рота (галітоз)

Це явище може говорити про шлунково-кишкові проблеми, діабет, проблеми з нирками, зубами чи печінкою (аміачний запах), бронхіти (гнильний запах). Також буває при вживанні неякісної дешевої кави.

9. Лущення шкіри

Можливо, в організмі нестача вітамінів А та В2, що можна виправити повноцінним харчуванням. Але якщо лущення супроводжується сильним свербінням, варто звернутися до лікаря, оскільки це може бути симптомом алергії чи зараження грибком.

10. Болюча чутливість очей до яскравого світла

Жиравецький назвав це "розплатою за зловживання алкоголем і тютюном". Іноді це може бути симптомом полінозу – алергії на цвітіння рослин (тоді потрібно зробити аналіз концентрації загального IgE в сироватці крові). Можливо, вам не вистачає вітаміну А, і тоді необхідно їсти більше сиру, моркви, томатів.

Збільшення лімфатичних вузлів свідчить про те, що в організмі відбувається запальний процес і потрібно шукати причину. Також це симптом захворювань крові, у цьому випадку потрібно відвідати лікаря гематолога.

11. Темна сеча

Така реакція організму буде, якщо ви п'єте надто мало рідини. Однак якщо подібний симптом супроводжується високою температурою та слабкістю, не виключені серйозні захворювання сечостатевої системи. Розібратися в цьому допоможе уролог або нефролог, а діагностику можна розпочати із загального аналізу сечі.

12. Повільне загоєння ран

Це симптом нестачі цинку. Для заповнення його дефіциту потрібно їсти більше морепродуктів і бобових.

Також часто буває при цукровому діабеті й аутоімунних захворюваннях.

13. Зміна кольору білків очей, синці та темні кола під очима

Якщо очі почервоніли, причина може бути в підвищеному кров'яному тиску. Якщо вони стали жовтими, порушена робота печінки.

Впоратися з синцями чи темними колами, що з'являються від втоми й недосипання, допоможе правильний відпочинок. Якщо проблема не у втомі, можна перевіритись у кардіолога, щоб виключити проблеми із серцем.

14. Підвищена пітливість

Лікар радить перевірити щитовидну залозу. Якщо підвищена пітливість спостерігається вночі, це є ознакою нервового виснаження.

15. Прищі та вугри на обличчі

Дрібні та трохи червоні прищі на щоках можуть бути симптомом алергії. Про проблеми з кишечником говорять білі "гнійники" на щоках.

Вугри на скронях – симптом проблем із печінкою або жовчним міхуром. Найкраще звернутися до лікаря.

Червоні вугри на підборідді й нижній щелепі – симптом порушень у виробленні статевих гормонів або запалень та інфекцій сечостатевої системи. Жиравецький вважає, що в цьому випадку візит до лікаря є обов'язковим.

Висипання на лобі або частини голови, покритої волоссям, є сигналом проблем зі шлунком. Можна проводити розвантажувальні дні на кожному з цих продуктів: кефір, сік, гречка, рис, огірки або будь-які фрукти. Уточнити проблему допоможе консультація гастроентеролога.

16. Набряки

Набряклість може бути наслідком вживання продуктів, що затримують в організмі воду: солона їжа, алкоголь, страви, багаті на вуглеводи, консервовані й копчені продукти.

"Ниркові" набряки з'являються на обличчі з ранку, а надвечір падають. Як правило, вони бліді, пухкі й довго зберігають слід від натискання.

"Серцеві" набряки з'являються ближче до вечора в області живота, поперека, статевих органів. Також можуть проявитися інші симптоми: задишка, синюватість губ, пальців стоп і кистей, набухання шийних вен.

"Печінкові" набряки з'являються в області живота із судинними зірочками, свербінням і жовтуватістю шкіри в зоні набряку. Якщо набряк почервонів і свербить – це алергічна реакція.

Якщо у вас болять суглоби, у вас може бути подагра (потрібно здати аналіз крові на сечову кислоту) чи навіть серйозне аутоімунне захворювання. Якщо прояви подагри можна коригувати дієтою, системні аутоімунні захворювання контролює лише лікар-ревматолог.

"Чим швидше ви отримаєте допомогу, пройдете діагностику, тим швидше зможете усунути причину дисбалансу в організмі та повернути втрачене здоров'я!" – підсумував Жиравецький.

Секрет досвідчених господинь! Що додати в бульйон, щоб прибрати неприємний запах

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:15

На перший погляд може здатися, що м’ясний бульйон повинен пахнути м’ясом, але коли він приготовлений зі старого м’яса, може з’явитися неприємний запах. Заглушити неприємний аромат можна і без кулінарної хімії, але краще підготуватися до процесу завчасн...

Психологічний тест! Оберіть карту - і дізнайтеся, які зміни очікують вас в особистому житті

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:07

Часто романтичні відносини не відрізняються стабільністю. Тому непогано було б знати, які зміни чекають на вас у майбутньому, передають Патріоти України. Щоб не бігати до ворожок і не користуватися сумнівними ритуалами, пропонуємо пройти тест, який ро...