Терміново до лікаря! ТОП-11 симптомів гормонального дисбалансу, про які повинна знати кожна жінка

Багато важливих процесів у нашому організмі контролюються гормонами. Тому, коли з якоїсь причини порушується їх вироблення, це впливає на наш настрій, поведінку, самопочуття і зовнішній вигляд, передають Патріоти України.

Але як зрозуміти, що проблема саме в гормонах і в яких саме? Тому ми розповімо про основні ознаки гормонального дисбалансу, які зустрічаються частіше, ніж зазвичай.

1. Спалахи вугрів і акне

Прищі і чорні крапки можуть з’являтися через звичайну закупорку пор. Проте лікарі попереджають, що різкі спалахи вугрової висипки дуже часто пов’язані з гормональними змінами в організмі. Наприклад, занадто низький рівень андрогенів призводить до акне по всьому тілу. Подібне можна спостерігати в перехідному віці, коли позбавитися від прищів дуже складно.

2. Часті головні болі

Як кажуть ендокринологи, причиною частих головних болей, крім стресу і втоми, може бути низький рівень естрогену. Естроген — жіночий гормон, який виробляється в яєчниках і контролює обмінні процеси в головному і спинному мозку. Тому його недолік або надлишок може бути причиною мігрені і постійно поганого настрою.

3. Часте безсоння

Безсоння — тривожний знак, оскільки воно може бути пов’язане з дефіцитом гормону прогестерону. Фахівець зі сну Доктор Трейсі Джонсон (Dr. Traci Johnson) каже, що прогестерон — це природний релаксант. Він заспокоює, утихомирює і налагоджує сон. Зміна його рівня найчастіше і викликає безсоння.

Як пише Академія психосоматичної медицини, естроген і прогестерон різко падають після пологів. Тому деякі жінки відчувають труднощі зі сном у цей період. В інших випадках цього відбуватися не повинно.

4. Підвищене потовиділення

Різка пітливість і жар — одні з найбільш наочних ознак, що з гормональним балансом щось не так. Гормони контролюють температуру нашого тіла, тому при дисбалансі можуть відбуватися різкі припливи жару.

Як зазначають лікарі, такий симптом характерний перед і після менопаузи, коли рівень гормонів непостійний. У звичайному житті цей симптом свідчить про те, що з організмом щось не так.

5. Постійна втома

Всі ми втомлюємося час від часу, але якщо ви відчуваєте постійну втому і виснаженість навіть під час відпочинку — це може бути ознакою гормонального дисбалансу.

Лікарі з Меріленда пишуть, що хронічна втома може бути пов’язана з порушенням вироблення гормонів щитовидної залози.

6. Різка зміна ваги

При гормональному збої організм може набирати вагу незалежно від того, яку їжу ви їсте і чи їсте взагалі. Недолік або надлишок вироблення деяких гормонів змушує наше тіло стрімко накопичувати жир і втрачати м’язову масу.

Наприклад, високі рівні естрогену, кортизолу, інсуліну з низьким рівнем тестостерону можуть призводити до накопичення жиру на животі. А низький рівень гормонів щитовидної залози сповільнює обмін речовин, що також призводить до збільшення маси тіла.

7. Втрата волосся

На надмірне випадання волосся можуть вплинути гормони щитовидної залози, інсулін або тестостерон. Наприклад, гормон тестостерон робить чоловіків великими й волохатими.

У жінок же надмірна кількість тестостерону частіше призводить до облисіння. Похідний тестостерону гормон ДГТ за певних умов намагається знищити волосяні фолікули, що призводить до випадання волосся у жінок.

8. Проблеми з травленням

Напевно, багатьом знайома ситуація, коли із-за сильного хвилювання починає крутити живіт. Такий ефект виникає через гормональний сплеск під час стресу.

Дослідження Техаського університету показало, що на мікрофлору кишечника сильно впливає високий рівень естрогену. Інші дослідники виявили, що високі рівні гормонів яєчників можуть бути причиною судом і болю в животі.

9. Неконтрольовані напади голоду

Наше тіло синтезує ряд гормонів, які відповідальні за апетит і почуття голоду. Дисбаланс гормонів викликає неконтрольовану тягу до їжі.

Лікарі виявили, що, щоб контролювати голод, в балансі повинні бути 2 гормони — лептин і грелін. Лептин зменшує апетит, коли ми щось з’їли, а грелін, навпаки, допомагає нам зрозуміти, коли варто перекусити.

10. Забудькуватість

Постійні забудькуватість і неуважність можуть бути викликані різними факторами. В тому числі порушеннями роботи гормонів. Вся справа знову в низькому естрогені і кортизолі.

Дослідження показали, що падіння рівня естрогену може викликати забудькуватість, зниження ясності розуму і нездатність зосередитися. А низький рівень кортизолу сильно впливає на короткочасну пам’ять.

11. Зміни грудей

Зміни розмірів грудей — одна з найбільш серйозних ознак порушення в організмі. Сильне зниження рівня естрогену впливає на зволоження і еластичність шкіри. Внаслідок чого груди втрачають форму, обсяг і змінюється їх розмір.

Крім того, всередині самих грудей можуть з’являтися тверді утворення, які спричиняють дискомфорт. Національний інститут раку говорить, що зміни молочної залози у жінок зустрічаються дуже часто і, як правило, це не ракове захворювання. А відбувається із-за гормональних змін або перед менопаузою

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...