Слово тромбоз походить від грецького слова зі значенням згортання і позначає утворення кров’яного згустку всередині судини. Виникнення тромбозу пов’язано з обмеженням струму крові і може викликати емболію і навіть смерть, передають Патріоти України.
Кров’яні згустки формуються в стегнових артеріях і судинах головного мозку. Це найбільш небезпечний вид тромбозу, оскільки він блокує потік крові і надходження кисню. Це може привести до цереброваскулярної катастрофи і навіть смерті.
Кров’яні згустки формуються всередині вен (найчастіше в судинах ніг або тих місцях, де кров може накопичуватися і застоюватися). У цій ситуації існує ризик, що тромб досягне серця і легенів і викличе тромбоемболію легеневої артерії.
Профілактика тромбозу (як і багатьох інших захворювань) включає збалансовану дієту з низьким вмістом жирів, фізичну активність, обмеження спиртних напоїв, підтримання здорової маси тіла, відповідальний підхід до застосування лікарських препаратів, підтримання нормального рівня артеріального тиску і холестерину.
Лікування артеріального тромбозу проводиться медикаментами (тромболітиками), що руйнують кров’яні згустки. Другий варіант – це оперативне втручання, яке здійснюється з метою відновлення просвіту ураженої артерії. Лікування тромбозу глибоких вен проводиться шляхом застосування препаратів, що розріджують кров, і інших медикаментів. У деяких випадках виникає необхідність в імплантації кава-фільтра, який перешкоджає попаданню тромбу в легені. Для поліпшення циркуляції крові можуть використовуватися компресійні панчохи.
Деякі продукти харчування допомагають покращувати кровообіг. Рекомендується включити в свій раціон лимонний сік, імбир, сирий часник і каєнский перець.
Якщо у вас не має алергії, кисломолочні продукти, особливо кефір та йогурт, можуть бути корисними для кишківника. А при непереносності лактози також є шанс знайти альтернативу, але краще попередньо проконсультуватися з гастроентерологом, передають Патр...
Бобові (квасоля, сочевиця, арахіс, нут, горох) багаті білками, що допомагають шкірі регенерувати і довше залишатися молодою. Про користь бобових у раціоні розповіла дієтологиня Оксана Скіталінська, передають Патріоти України. За її словами, бобові мают...