Це варто знати! Українцям розповіли, як розпізнати у супермаркеті фальсифікат ковбаси, шоколаду та молочних продуктів

Купуючи в супермаркеті навіть найзвичніші продукти, слід обов'язково читати їхній склад на етикетці, перевіряти термін придатності та контактні дані виробника, які обов'язково мають бути вказані на упакованому продукті. Адже під натуральними продуктами часто ховаються ковбасні чи сирні вироби, спреди і навіть псевдошоколад, зазначають Патріоти України.

Молочні, кефірні та сирні продукти

Молочний жир досить дорогий, тому заради здешевлення собівартості молочної продукції виробники замінюють його рослинною або пальмовою олією. На етикетках такого продукту буде вказано "містить молоко". Проте, молочним може називатися лише той продукт, у якому міститься щонайменше 50% молочного жиру. Уважно читайте дрібний шрифт на етикетках та звертайте увагу на відсотки. У кефір рослинні жири не додають, але замінюють живі гриби кефіру сухими заквасками. Відповідно, така продукція має коштувати дешевше. По суті, це вже буде не кефір, а кефірний продукт. Те саме можна сказати про сирний продукт, коли до нього замість вершків додається рослинний жир.

Вершкове масло та спред

Відрізнити вершкове масло від спреду зовні практично неможливо. Однак, якщо подивитися на склад, і там є рослинний жир, то перед вами спред. Це не означає, що перед вами фальсифікат, просто спред містить суміш жирів, а при виготовленні вершкового масла використовуються лише молочні жири. Коштувати спред повинен дешевше, ніж натуральне масло. Багато хто помилково вважає, що тільки продукт з високим вмістом жиру, від 82% і вище, може бути справжнім вершковим маслом. Проте насправді це не так. Але фальсифікатори цим користуються, намагаючись продати спред із такою жирністю, як найдорожче вершкове масло.

Ковбасні продукти

Ковбаса із супермаркетів вже давно стала досить сумнівним продуктом за якістю. Чого тільки не додають до неї замість м'яса - і рослинну клітковину, і сою, і крохмаль. Зазвичай склад ковбаси вказано на етикетці дуже маленькими літерами. Споживачі можуть не знати всіх складових продукту, але якщо на ковбасі зазначено, що це категорія А, то на 80% така ковбаса складається з м'яса, і її можна купувати. А ось наявність колагенового білка, м'яса птиці механічного обвалення, водоутримуючих агентів будь-яких мастей у складі ковбаси мають насторожити.

Псевдошоколад

Шоколад може бути низької якості, а продаватися за ціною натурального продукту. Уважно дивіться склад продукту. Якщо в ньому замість звичайного "шоколаду" вказано "кондитерська плитка", тоді какао-масла у складі продукту ви не знайдете, там буде лише какао-порошок. З такого псевдошоколада часто роблять дешеві цукерки. Какао-масло також можуть замінювати рослинними жирами, або маслом, ідентичним какао, але навіть у цьому випадку перед вами також буде фальсифікат. Ще ряд виробників додають у шоколад соєві та білкові продукти. Колір такого шоколаду буде світлішим за звичайний, поверхня матова, а не блискуча.

Важливо те, що опиняється на нашій тарілці: Вчені визначили дієту, яка допомагає зберегти здоров'я у похилому віці

п’ятниця, 25 квітень 2025, 7:56

У рамках 30-річного дослідження вчені встановили зв’язок між певним стилем харчування і високою якістю старіння — тобто досягненням 70-річного віку без серйозних хронічних хвороб, зі збереженою когнітивною функцією, стабільним психічним станом і можлив...

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

п’ятниця, 25 квітень 2025, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами, Марк ключник, Василь-парильник. 25 квітня за новим стилем (8 травня за старим) вшановують пам'ять одного з апостолів євангеліста Марка. За юліанським календарем сьогодні вшановують преподобного Василя Сповідн...