Увага, це "отрута"! Як розшифрувати етикетки продуктів, щоб не купити суцільну "хімію"

Дуже часто ми поспіхом кладемо улюблену їжу в продуктовий кошик і навіть не звертаємо увагу на етикетки. Все тому, що розібратись у надписах на них досить складно і для цього потрібен час. Але якщо знати, що приховують позначки - ви вбережете себе та свою родину від дійсно шкідливих продуктів,, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість про те, як виглядають етикетки якісних продуктів. А також про написи, які вказують на те, що їжа є шкідливою і її вживати не можна.

Відкидаємо зайве

Перший компонент, який зазначений на упаковці – це той, якого найбільше у даному продукті. Вже потім йдуть барвники та ароматизатори з позначкою "Е". Обов'язковою є відмітка про відсутність ГМО. Наступними повинні бути ті компоненти, які не властиві даному продукту, але їх використовують під час виробництва. Наприклад, в м'ясі може бути соя. Або ж, дуже часто для різних продуктів використовують такі компоненти білкової природи як глютен. кунжут, яйця, селеру. горіхи.

Визначаємо харчову цінність

Харчова цінність – це кількість жирів, трансжирів, насичених жирів та клітковини. Ці показники важливі для тих людей, які уважно слідкують за своїм здоров'ям. Також, на етикетці повинне бути вміщене співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Окремо. кількість кілокалорій на 100 грам продукту.

Багатокомпонентний склад – привід сумніватись

Погодьтесь, що якщо склад звичайного сірого хлібу на упаковці займає 10 рядків – це не досить ненормально. До того ж, вважається, що сірий хліб значно корисніший за білий. Але серед великої кількості компонентів можна побачити підсилювачі смаку, різноманітні барвники і біле борошно. І все це. звісно ж, залежить від виробника. Тому уважно слідкуйте за тим, щоб в складі були лише цільнозернове борошно, вода, сіль та дріжджі.

В яких продуктах є трансжири

Трансжири є у всіх продуктах. які проходять глибоку промислову переробку. Сюди належать різноманітні напівфабрикати, пакетовані соуси, плавлені сирки, батончики, маргарин. І про це обов'язково повинна бути інформація на упаковці. Але якщо ви бачите в складі продукту трансжири – повинні розуміти, що ці компоненти завдають неабиякої шкоди здоров'ю. Такі жирні кислоти просто руйнують організм.Ці речовини використовують для того, щоб їжа довше зберігалась і мала апетитний вигляд.

Якщо ви бачите на етикетці наступні написи – це трансжири:

  • гідрогенізовані жири;
  • частково гідрогенізовані жири
  • кулінарний жир;
  • кондитерський жир;
  • маргарин
  • рослинні олії (ріпакова та каноли);
  • еквівалент какао-олії.

Як на етикетці приховують вміст цукру

Якщо у складі ви не бачите слова "цукор" – це не означає, що цього компоненту там немає. Інгредієнт використовують у виробництвы багатьох продуктів для того, щоб продовжити термін придатності.

  • глюкозно-фруктозний сироп;
  • глюкоза;
  • фруктоза;
  • сахароза;
  • інвертний сироп;
  • патока;
  • екстракт солоду;
  • сорбіт.

Термін придатності

Для того, щоб визначити свіжість продукту. просто звіряйте дату виробництва і закінчення терміну придатності. Ці показники обов'язково повинні бути вказані на упаковці.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...