
Дуже часто ми поспіхом кладемо улюблену їжу в продуктовий кошик і навіть не звертаємо увагу на етикетки. Все тому, що розібратись у надписах на них досить складно і для цього потрібен час. Але якщо знати, що приховують позначки - ви вбережете себе та свою родину від дійсно шкідливих продуктів,, передають Патріоти України.
Редакція FoodOboz розповість про те, як виглядають етикетки якісних продуктів. А також про написи, які вказують на те, що їжа є шкідливою і її вживати не можна.
Відкидаємо зайве
Перший компонент, який зазначений на упаковці – це той, якого найбільше у даному продукті. Вже потім йдуть барвники та ароматизатори з позначкою "Е". Обов'язковою є відмітка про відсутність ГМО. Наступними повинні бути ті компоненти, які не властиві даному продукту, але їх використовують під час виробництва. Наприклад, в м'ясі може бути соя. Або ж, дуже часто для різних продуктів використовують такі компоненти білкової природи як глютен. кунжут, яйця, селеру. горіхи.
Визначаємо харчову цінність
Харчова цінність – це кількість жирів, трансжирів, насичених жирів та клітковини. Ці показники важливі для тих людей, які уважно слідкують за своїм здоров'ям. Також, на етикетці повинне бути вміщене співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Окремо. кількість кілокалорій на 100 грам продукту.
Багатокомпонентний склад – привід сумніватись
Погодьтесь, що якщо склад звичайного сірого хлібу на упаковці займає 10 рядків – це не досить ненормально. До того ж, вважається, що сірий хліб значно корисніший за білий. Але серед великої кількості компонентів можна побачити підсилювачі смаку, різноманітні барвники і біле борошно. І все це. звісно ж, залежить від виробника. Тому уважно слідкуйте за тим, щоб в складі були лише цільнозернове борошно, вода, сіль та дріжджі.
В яких продуктах є трансжири
Трансжири є у всіх продуктах. які проходять глибоку промислову переробку. Сюди належать різноманітні напівфабрикати, пакетовані соуси, плавлені сирки, батончики, маргарин. І про це обов'язково повинна бути інформація на упаковці. Але якщо ви бачите в складі продукту трансжири – повинні розуміти, що ці компоненти завдають неабиякої шкоди здоров'ю. Такі жирні кислоти просто руйнують організм.Ці речовини використовують для того, щоб їжа довше зберігалась і мала апетитний вигляд.
Якщо ви бачите на етикетці наступні написи – це трансжири:
Як на етикетці приховують вміст цукру
Якщо у складі ви не бачите слова "цукор" – це не означає, що цього компоненту там немає. Інгредієнт використовують у виробництвы багатьох продуктів для того, щоб продовжити термін придатності.
Термін придатності
Для того, щоб визначити свіжість продукту. просто звіряйте дату виробництва і закінчення терміну придатності. Ці показники обов'язково повинні бути вказані на упаковці.
Заварюючи пакетик чаю, багато хто намотує нитку на ложку, щоб віджати його. Роблять це часто чисто автоматично, навіть не замислюючись - хтось не хоче, щоб добро пропадало, хтось - щоб підтікав пакет зі сміттям. Але так робити не варто, пише ukr.media,...
Погляньте на зображення. Що ви побачили спершу - гору чи слона? Не думайте надто довго - ваш перший імпульс скаже про вас набагато більше, ніж здається. Цей простий тест допоможе зрозуміти, як ви сприймаєте світ і які риси вашої особистості домінують, ...