Увага, це "отрута"! Як розшифрувати етикетки продуктів, щоб не купити суцільну "хімію"

Дуже часто ми поспіхом кладемо улюблену їжу в продуктовий кошик і навіть не звертаємо увагу на етикетки. Все тому, що розібратись у надписах на них досить складно і для цього потрібен час. Але якщо знати, що приховують позначки - ви вбережете себе та свою родину від дійсно шкідливих продуктів,, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість про те, як виглядають етикетки якісних продуктів. А також про написи, які вказують на те, що їжа є шкідливою і її вживати не можна.

Відкидаємо зайве

Перший компонент, який зазначений на упаковці – це той, якого найбільше у даному продукті. Вже потім йдуть барвники та ароматизатори з позначкою "Е". Обов'язковою є відмітка про відсутність ГМО. Наступними повинні бути ті компоненти, які не властиві даному продукту, але їх використовують під час виробництва. Наприклад, в м'ясі може бути соя. Або ж, дуже часто для різних продуктів використовують такі компоненти білкової природи як глютен. кунжут, яйця, селеру. горіхи.

Визначаємо харчову цінність

Харчова цінність – це кількість жирів, трансжирів, насичених жирів та клітковини. Ці показники важливі для тих людей, які уважно слідкують за своїм здоров'ям. Також, на етикетці повинне бути вміщене співвідношення білків, жирів і вуглеводів. Окремо. кількість кілокалорій на 100 грам продукту.

Багатокомпонентний склад – привід сумніватись

Погодьтесь, що якщо склад звичайного сірого хлібу на упаковці займає 10 рядків – це не досить ненормально. До того ж, вважається, що сірий хліб значно корисніший за білий. Але серед великої кількості компонентів можна побачити підсилювачі смаку, різноманітні барвники і біле борошно. І все це. звісно ж, залежить від виробника. Тому уважно слідкуйте за тим, щоб в складі були лише цільнозернове борошно, вода, сіль та дріжджі.

В яких продуктах є трансжири

Трансжири є у всіх продуктах. які проходять глибоку промислову переробку. Сюди належать різноманітні напівфабрикати, пакетовані соуси, плавлені сирки, батончики, маргарин. І про це обов'язково повинна бути інформація на упаковці. Але якщо ви бачите в складі продукту трансжири – повинні розуміти, що ці компоненти завдають неабиякої шкоди здоров'ю. Такі жирні кислоти просто руйнують організм.Ці речовини використовують для того, щоб їжа довше зберігалась і мала апетитний вигляд.

Якщо ви бачите на етикетці наступні написи – це трансжири:

  • гідрогенізовані жири;
  • частково гідрогенізовані жири
  • кулінарний жир;
  • кондитерський жир;
  • маргарин
  • рослинні олії (ріпакова та каноли);
  • еквівалент какао-олії.

Як на етикетці приховують вміст цукру

Якщо у складі ви не бачите слова "цукор" – це не означає, що цього компоненту там немає. Інгредієнт використовують у виробництвы багатьох продуктів для того, щоб продовжити термін придатності.

  • глюкозно-фруктозний сироп;
  • глюкоза;
  • фруктоза;
  • сахароза;
  • інвертний сироп;
  • патока;
  • екстракт солоду;
  • сорбіт.

Термін придатності

Для того, щоб визначити свіжість продукту. просто звіряйте дату виробництва і закінчення терміну придатності. Ці показники обов'язково повинні бути вказані на упаковці.

А ви це знали? Чому досвідчені городники саджають редиску тільки восени

п’ятниця, 22 листопад 2024, 13:00

Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...

А ви це знали? Кому не можна їсти буряк

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:27

Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...