Вітамін D - у своєму роді унікальний, так як організм може отримувати його не тільки з їжі, а й продукувати самостійно з сонячного світла. А в чому його користь і чи може він заподіяти шкоду, ми зараз розповімо, передають Патріоти України.
Відкриття його пов’язано з вивченням такого захворювання, як рахіт. Рахіт – це хвороба, яка розвивається через дефіцит фосфору та кальцію, а їх засвоюваності сприяє вітамін D. Рішенням проблеми став риб’ячий жир – саме його стали давати маленьким дітям в якості профілактики рахіту. Згодом вчені з’ясували, що сонячне світло також синтизує вітамін D.
Кальцій і фосфор є будівельним матеріалом кісток, а також зубів. Крім того, кальцій бере активну участь в роботі нервової системи і відповідає за скорочення м’язів. Вітамін D допомагає поліпшити стан шкіри, допомагає підвищити витривалість організму і знижує ризик хвороб серця. Люди, які отримують достатню кількість вітаміну D, рідше страждають від депресії, апатії і порушення сну.
На сьогоднішній день лікарі і вчені під терміном «вітамін D» мають на увазі вітаміни:
За даними лікарів, середня добова доза вітаміну D становить 400-600 МО. Отримати її тільки з їжі дуже складно (для прикладу, в 100 г печінки міститься 50 МО, в 100 г яєчного жовтка – 25 МО, а вершкове масло – 35 МО). Тому нам так важливо регулярно корисно харчуватися і не нехтувати короткочасним прогулянкам під лагідним сонцем, зрозуміло, не забуваючи про запобіжні заходи.
Все добре в міру. Ця формула справедлива і для вітамінів. Головний ризик надлишку вітаміну D – відкладення надлишкового кальцію в тканинах. Занадто велика концентрація вітаміну може призводити до збоїв ритму серця, раку шкіри, викликає проблеми з нирками і серцем. Ранніми симптомами передозування можуть бути: втрата апетиту, нудота, зниження маси тіла, свербіж і підвищений тиск. Тому перед прийомом риб’ячого жиру або інших препаратів варто обов’язково проконсультуватися з лікарем.
Огірок, як відомо, на 95% складається з води. А от решта 5% – це корисні поживні речовини, які рослина отримує із ґрунту. Саме тому для огірків так важливий не лише полив, але і підживлення, передають Патріоти України. У червні огіркова лоза переходить...
Полуниця – одна з улюблених сезонних ягід, яку хочеться зберегти надовго. Проте часто трапляється, що після заморозки вона втрачає свій вигляд, смак і текстуру. Замість соковитої ягоди виходить м’яка водяниста маса. Щоб цього не сталося, потрібно знат...