Вітамін D - у своєму роді унікальний, так як організм може отримувати його не тільки з їжі, а й продукувати самостійно з сонячного світла. А в чому його користь і чи може він заподіяти шкоду, ми зараз розповімо, передають Патріоти України.
Відкриття його пов’язано з вивченням такого захворювання, як рахіт. Рахіт – це хвороба, яка розвивається через дефіцит фосфору та кальцію, а їх засвоюваності сприяє вітамін D. Рішенням проблеми став риб’ячий жир – саме його стали давати маленьким дітям в якості профілактики рахіту. Згодом вчені з’ясували, що сонячне світло також синтизує вітамін D.
Кальцій і фосфор є будівельним матеріалом кісток, а також зубів. Крім того, кальцій бере активну участь в роботі нервової системи і відповідає за скорочення м’язів. Вітамін D допомагає поліпшити стан шкіри, допомагає підвищити витривалість організму і знижує ризик хвороб серця. Люди, які отримують достатню кількість вітаміну D, рідше страждають від депресії, апатії і порушення сну.
На сьогоднішній день лікарі і вчені під терміном «вітамін D» мають на увазі вітаміни:
За даними лікарів, середня добова доза вітаміну D становить 400-600 МО. Отримати її тільки з їжі дуже складно (для прикладу, в 100 г печінки міститься 50 МО, в 100 г яєчного жовтка – 25 МО, а вершкове масло – 35 МО). Тому нам так важливо регулярно корисно харчуватися і не нехтувати короткочасним прогулянкам під лагідним сонцем, зрозуміло, не забуваючи про запобіжні заходи.
Все добре в міру. Ця формула справедлива і для вітамінів. Головний ризик надлишку вітаміну D – відкладення надлишкового кальцію в тканинах. Занадто велика концентрація вітаміну може призводити до збоїв ритму серця, раку шкіри, викликає проблеми з нирками і серцем. Ранніми симптомами передозування можуть бути: втрата апетиту, нудота, зниження маси тіла, свербіж і підвищений тиск. Тому перед прийомом риб’ячого жиру або інших препаратів варто обов’язково проконсультуватися з лікарем.
Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...
На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...