Візьміть на замітку! Лікарі назвали продукти, які можуть зміцнити здоров’я серця

Дослідник з Кембриджа, штат Массачусетс, Вільям Лі, доктор медичних наук, витратив більше 30 років на вивчення ангіогенезу - процесу, під час якого організм розвиває кровоносні судини та підтримує їх здоров’я. Про це пише Woman’s World, передають Патріоти України.

“Наше тіло має понад 100 000 км судин, які перекачують кисень і поживні речовини по всьому тілу, у тому числі до серця та від нього. Те, що ми їмо, є життєво важливим для функціонування цих судин і самого серця”, — каже доктор Лі, чия книга “Їжте, щоб перемогти хворобу” заснована на останніх дослідженнях у цій галузі.

Ось деякі з останніх висновків, у тому числі рекомендації доктора Лі щодо найкращих продуктів для зниження ризику серцевих захворювань.

Продукти, що покращують кровообіг

“Надзвичайно важливо їсти продукти, які можуть стимулювати або підтримувати хороший ріст кровоносних судин для серця та решти тіла”, — каже доктор Лі. Ангіогенез не тільки забезпечує циркуляцію крові по всьому тілу, але й починає діяти, якщо є загроза кровообігу, наприклад закупорка кровоносної судини через атеросклероз або звуження коронарних судин чи сонних артерій.

Насправді, пише доктор Лі, люди можуть жити роками або навіть десятиліттями з ішемічною хворобою серця або сонною хворобою, якщо система захисту від ангіогенезу виконує свою роботу. Ці продукти можуть допомогти стимулювати ріст кровоносних судин і покращити кровотік по всьому тілу.

Приклад продуктів: яблука (включаючи шкірку), каперси, кунжут, журавлина.

Продукти, що активують стовбурові клітини

“Завдяки дослідженням ми знаємо, що люди регенерують зсередини, використовуючи стовбурові клітини власного тіла”, — каже доктор Лі. Ці клітини мають широкий спектр функцій, у тому числі допомагають захистити та відновити серце після травми, наприклад серцевого нападу. Вони також допомагають захистити кровоносні судини по всьому тілу, включаючи ті, що вистилають серце.

Дослідження показали, що суб’єкти з найвищим рівнем фактора стовбурових клітин (маркера крові, необхідного для здорового функціонування стовбурових клітин) мали на 50 відсотків нижчий ризик серцевої недостатності та на 34 відсотки нижчий ризик інсульту, а також на 32 відсотки нижчий ризик смерті з будь-якої причини — протягом 19 років.

Приклад продуктів: зелений чай, червоне вино, чорний шоколад, манго.

Продукти, що зменшують запалення

Запалення відіграє важливу роль у допомозі нашій імунній системі виконувати свою роботу, наприклад, атакуючи небажаних “загарбників”, таких як бактерії чи віруси. Але хронічне запалення є проблематичним для ряду проблем зі здоров’ям, включаючи ваше серце.

Запалення відіграє ключову роль у розвитку атеросклерозу (утворення бляшок всередині артерій). “Майже в кожного з нас є бляшки на кровоносних судинах”, — каже доктор Лі. “Якщо вони розриваються і відриваються, вони можуть утворити тромб, який може блокувати кровотік, викликаючи серцевий напад або інсульт”. Протизапальні продукти можуть допомогти зменшити хронічне запалення, яке може викликати цю імунну відповідь.

Приклад продуктів: темна листова зелень, цитрусові, зелений чай, часник.

Продукти, що покращують мікробіом

Ваше серце та внутрішні органи мають напрочуд тісні стосунки. “У нас близько 39 трильйонів бактерій, які складають власну екосистему в кишківнику, відому як мікробіом”, — пояснює доктор Лі. “Ці бактерії допомагають зменшити запалення, зменшити кількість ліпідів в організмі та контролювати артеріальний тиск”. Вживання продуктів, які живлять ваш мікробіом, також може допомогти вашій серцево-судинній системі.

Приклад продуктів: пребіотики (які живлять бактерії, що живуть у кишківнику), включаючи сочевицю, волоські горіхи та гриби; пробіотичні продукти (багаті бактеріями), включаючи йогурт, кімчі, квашену капусту та сири, такі як гауда.

Важливі продукти

Хочете знизити ризик серцевих захворювань і водночас порадувати свій шлунок? Ці продукти та напої можуть відігравати особливо важливу роль у підтримці вашого здоров’я.

Темний шоколад

Виявляється, шоколад корисний для вашого серця завдяки багатому джерелу природних поліфенолів, які допомагають захистити кровоносні судини, а також підвищити загальну роботу серця.

Це також допомагає стимулювати вироблення стовбурових клітин — дослідження, проведене Каліфорнійським університетом у Сан-Франциско серед суб’єктів із захворюваннями серця, показало, що ті, хто двічі на день вживав гарячий шоколад, приготований із надпотужним чорним шоколадом, мали вдвічі більше стовбурових клітин у крові, а також поліпшення кровотоку через 30 днів. Чорний шоколад також позитивно впливає на мікробіоту кишківника, каже доктор Лі.

Зелений чай

Постійно входить до списків найздоровіших продуктів у світі, він допомагає зменшити хронічне запалення, стимулює ріст нових кровоносних судин, живить мікробіом і підтримує ріст стовбурових клітин. Зелений чай особливо багатий на поліфенол EGCG, який зменшує шкідливий ангіогенез, знижує артеріальний тиск, покращує рівень ліпідів у крові та має антиоксидантні та протизапальні властивості.

Пиво

Вірте або ні, але пиво має свої переваги для здоров’я завдяки біоактивним сполукам, які потрапляють у пиво під час процесу бродіння. Один із них, ксантогумол, є поліфенолом, який може допомогти знизити ризик серцевих захворювань, каже доктор Лі. “Вживання помірної кількості пива — одна склянка або пляшка на день — може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань”, — зазначає він.

Акцент тут, звичайно, на поміркованості — надмірне споживання будь-якого алкоголю шкідливе для загального здоров’я, і ці рідкі калорії можуть накопичуватися.

Кава

Доктор Лі каже, що ваш ранковий засіб, що відкриває очі, містить велику кількість природних хімічних речовин, у тому числі хлорогенову кислоту, яка допомагає кровоносним судинам залишатися розширеними та захищає серце. “Це також може допомогти запобігти переростанню шкідливих кровоносних судин у бляшки”. Дослідження показали, що люди, які випивають дві-три чашки кави щодня, можуть мати менший ризик серцевих захворювань.

Курячі стегенця

Темне куряче м’ясо містить високий рівень вітаміну К2, або менахінону, природного жиророзчинного вітаміну. Дослідження показали, що люди, які їдять більше продуктів, багатих на K2, мали більш ніж на 57 відсотків менше шансів померти від серцевих захворювань і на 52 відсотки зменшили ризик сильного затвердіння артерій через накопичення бляшок, говорить доктор Лі.

Довідково: Ангіогенезом називають процес, при якому утворюються нові кровоносні судини в тканинах і органах. Якщо говорити про фізіологічну норму, то нові кровоносні судини в організмі людини утворюються лише при процесах регенерації, утворенні рубців, каналізації тромбів та інші пошкодженнях.

Також ангіогенез активний в період росту і розвитку організму. В інших випадках інтенсивність ангіогенезу помірна.

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...

Психологічний тест за картинкою вкаже на ваш найбільший страх

середа, 24 квітень 2024, 17:12

Двері символізують пошук виходу з проблемних ситуацій, але також означають і вхід у нове життя. Вони пов'язують людей зі світом і водночас відіграють роль нашого захисника. Цей психологічний тест за картинкою покаже, чого ви боїтеся найбільше, який стр...