Ви будете здивовані! Як їзда на велосипеді може продовжити ваше життя

Їзда на велосипеді вважається чудовою формою фізичної активності з низьким навантаженням, що сприяє здоров’ю серця та м’язів, одночасно захищаючи від серйозних захворювань. Велотренування, поряд з іншими активностями на свіжому повітрі, стає дедалі популярнішим, передають Патріоти України.

Проте нове дослідження, опубліковане в журналі JAMA Internal Medicine, виявило, що велоспорт особливо корисний для людей з діабетом, допомагаючи значно знизити ризик передчасної смерті. Ба більше, провідні науковці стверджують, що такі активності корисні для всіх, пише eatthis.com.

Тисячі велосипедистів і їхні результати

Під керівництвом доктора філософії Матіаса Рід-Ларсена команда дослідників проаналізувала дані понад 7000 дорослих з діабетом, взятих з Європейського дослідження раку та харчування. У дослідженні зазначено: "Опитування щодо стану здоров’я, соціально-демографічних характеристик і способу життя проводилися в 10 країнах Західної Європи з 1992 по 2000 рік, а через 5 років після базового рівня відбулося повторне обстеження". Середній вік учасників трохи перевищував 56 років, а на момент завершення дослідження померли близько 1700 осіб.

Що показало дослідження?

Команда Рід-Ларсена дійшла висновку, що регулярна їзда на велосипеді протягом п'яти років знижує ризик передчасної смерті від будь-яких причин на 35% порівняно з тими, хто взагалі не їздив на велосипеді. Водночас експерти наголошують, що ці результати стосуються не тільки людей з діабетом.

"Попри обмеження спостережного дослідження та можливу упередженість вибірки велосипедистів, важливо донести інформацію про значну користь для здоров'я від велоспорту, яка майже напевно поширюється і на людей без діабету", – зазначено в редакційній статті журналу JAMA Internal Medicine.

Скільки часу потрібно їздити на велосипеді?

Чітких рекомендацій щодо тривалості або частоти їзди на велосипеді в дослідженні немає. Натомість акцент робиться на тому, що велоспорт має бути регулярною активністю. "Це дослідження показує користь для здоров’я незалежно від часу, проведеного на велосипеді, тому я б радила всім, як з діабетом, так і без нього, кататися стільки, скільки їм подобається", – пояснює Ріта Редберг, кардіолог з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Якщо ви вважаєте, що для користі потрібно долати великі відстані, подумайте ще раз. У 2014 році в журналі PLOS One було опубліковано дослідження, яке показало, що навіть короткі велотренування можуть значно поліпшити здоров'я. Учасники, які виконували 10-хвилинні тренування у стилі ВIIT тричі на тиждень, вже за шість тижнів покращили свій артеріальний тиск, аеробні можливості та інші біомаркери.

Дослідження в Medicine & Science in Sports & Exercise показало, що навіть 4-секундні інтенсивні зусилля на велотренажері можуть принести значну користь для здоров’я. Такі короткі сплески активності значно покращують серцево-судинну форму та збільшують м'язову масу.

Крім того, було виявлено, що короткі, але інтенсивні вправи можуть помітно покращити метаболічні процеси. "Результати свідчать, що часте виконання інтенсивних вправ здатне компенсувати негативні наслідки сидячого способу життя", – зазначає The New York Times. Тож для поліпшення здоров’я зовсім не обов’язково долати великі відстані чи їздити в гори.

Чи стане Ethereum основою для децентралізованих фінансів у майбутньому?

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 18:32

Ethereum — це не лише одна з найпопулярніших криптовалют, але й затребувана блокчейн-платформа. Завдяки криптовалютній біржі Binance можна дізнатися будь-який курс, і курс ефіра — не виключення. Binance надасть вам усі можливості для безпечного трейдин...

Не робіть помилок! Які дерева не можна обрізати восени, щоб не загубити урожай

п’ятниця, 4 жовтень 2024, 17:50

Осіння обрізка дерев - важливий агротехнічний захід, який допомагає рослинам зміцнитися, підготуватися до зими та забезпечити хороший урожай наступного року. Однак існують дерева, які не варто обрізати восени, щоб не нашкодити їх здоров'ю та майбутньом...