Викидати не можна! Що робити зі шкаралупою від свячених крашанок

Після великоднього застілля залишається чимало шкаралупи від свячених яєць. І постає закономірне питання, що з нею робити, адже викидати такі залишки, вочевидь, не надто хороша ідея, передають Патріоти України.

Про що каже традиція

До шкаралупи, що залишилась після Великодня, наші предки ставились дуже уважно і вважали, що викидати її – гріх. Тому її закопували в полі, на городі чи в саду. Вважалось, що таке благословення зробить землю більш родючою.

Таким же чином освячені шкаралупи "віддавали" воді. Просто на Великдень залишки перших яєць кидали у річки, озера та інші водойми. Вважалось, що у свято вода здатна донести шкаралупу до світу мертвих і так вони знатимуть про настання свята Воскресіння Господнього.

Були і інші способи використати залишки. Так часом їх перемелювали і додавали до курячого корму, щоби отримати міцніші яйця. У деяких регіонах вважалось, що свячені шкаралупи варто ховати за іконами. А у Галичині їх закидали на стріху, щоби привабити до оселі щастя.

Що зараз роблять зі шкаралупою свячених яєць

Один із варіантів використання залишків великодніх яєць – це спалити їх, а попіл використати як добриво. При цьому закопувати цей попіл треба там, де люди не топтатимуть його ногами. Хороший варіант – під плодовими деревами чи кущами.

Втім, священники переконують, що після освячення яєчна шкаралупа не набуває якихось особливих якостей і її можна утилізувати, як і будь-яке іншу звичайну органіку – відправити у смітник. Адже це просто "упаковка", в якій перебуває яйце. Однак, якщо бажання так чинити зі шкаралупою нема, священнослужителі радять закопувати її в землю чи спалювати.

Втім, у церкві кажуть, що не можна викидати у сміття наліпки для великодніх яєць, на яких зображено лик Ісуса чи будь-які інші святі. При цьому священники не радять використовувати такий декор взагалі. Таким чином прикрашання писанок перестає бути творчим процесом, а самі яйця стають неоригінальними. Тому краще розписувати їх самостійно.

А ви це знали? Для чого додавати оцет у воду, в якій вариться картопля

четвер, 1 травень 2025, 7:14

Оцет – незамінний продукт у кулінарії, який додають під час приготування різноманітних страв. Але при цьому далеко не кожна господиня знає, що оцет слід додавати під час варіння картоплі, передають Патріоти України. Особливо актуальним є такий спосіб, ...

Народні прикмети на 1 травня. Чому українці цього дня традиційно не позичали у борг

четвер, 1 травень 2025, 7:07

, а також священномученика Макарія, митрополита Київського. 1 травня за новим стилем (14 травня за старим стилем) вшановують пам'ять одного з чотирьох великих пророків Старого Заповіту - святого Єремію, митрополита Макарія Київського і благовірної Тама...