Запаси яких продуктів варто зробити зараз, щоб не викидати грубі гроші зимою

Серед запасів мають бути горіхи

Після масштабного вторгнення російських військ у лютому деякі українці навіть у столиці зіткнулися з нестачею продуктів у магазинах та справжнім їхнім дефіцитом. Тому зараз, слухаючи прогнози про можливе відключення газу, електроенергії тощо у деяких співгромадян виникає спокуса створити великі запаси товарів у разі перебоїв із постачанням.

Але робити цього не варто, вважає нутриціолог Ганна Пархоменко. У коментарі для ICTV вона розповіла, чи правильно сформувати запас — для того, щоб його вистачило надовго, але при цьому не викидаючи зайві гроші.

Якими продуктами краще запастись

Картопля. Більше 5 кг купувати не варто. Краще запастися переважно крупами, адже вони мають більш тривалий термін зберігання.

Макарони. Достатньо взяти 1−2 кг.

Супи та вермішель швидкого приготування. Можна придбати 10−20 порцій.

Горіхи. Віддавайте перевагу мигдалю та грецьким горіхам — купіть по 1 кг кожного виду.

Сухофрукти. Вони допоможуть підняти настрій і їх можна зберігати без холодильника близько місяця. Достатньо запасу в 0,5−1 кг.

Консерви. Придбайте 10 бляшанок печінки тріски, 10 бляшанок шпротів, 5 банок тунця в олії або у власному соку, по 5 бляшанок кукурудзи та горошку, по 1−2 кг консервованих огірків та помідорів.

Крупи. Достатньо 3−4 видів в упаковках по 1 кг. Віддай перевагу вівсянці, гречці чи пшону. Краще купувати крупу, яку можна їсти без молока, адже його у критичній ситуації може не бути.

Хлібці. Вибирай ті, що мають триваліший термін зберігання. Візьми 2−3 упаковки по 100 г.

Оливкова олія. Достатньо 1 літра.

Шоколад. Достатньо 5 плиток чорного та 5 плиток молочного.

Питна вода. Її має бути достатньо, тому що більше її придбати заздалегідь, то краще. За бажанням можна зробити невеликі запаси чаю та кави.

Дитяче харчування. Навіть якщо в домі немає дітей, купіть по 20 баночок овочево-м'ясного та ягідно-фруктового пюре. Воно легко засвоюється і місця займає небагато.

У морозильну камеру можна покласти трохи м'яса, риби та молочних продуктів, проте надто великі запаси робити не варто, адже будь-якої миті електропостачання може зникнути.

По можливості слід придбати протеїновий порошок, який позбавить від дефіциту білка. Його можна додавати в супи швидкого приготування та каші.

Як розпоряджатися запасами правильно

Поки в тебе є гроші та можливість купувати нові продукти у магазині, запаси краще не чіпати. Відкрити їх можна, коли в тебе закінчаться кошти, до міста не поставлятимуть продукти, а також у разі, якщо виходити з дому на вулицю стане небезпечно до життя.

На випадок окупації, коли вороги можуть відібрати ваші продукти, зберігати у очевидних місцях (холодильник, відкриті полиці) можна не більше ніж чверть запасу, а ¾ — покласти якнайдалі від кухні, де їх навряд чи шукатимуть.

Секрет досвідчених господинь! Як зробити, щоб риба не прилипала та не розвалювалася на сковороді

середа, 15 травень 2024, 10:10

Риба – смачний та корисний продукт, який стане чудовою стравою для обіду чи вечері. Але не кожна господиня готова витрачати час на приготування риби, оскільки це часто супроводжується проблемами. Наприклад, продукт може розвалитися прямо на сковороді п...

А ви це знали? Смак макаронів залежить від кількості солі у воді

середа, 15 травень 2024, 9:12

Приготувати макарони — найпростіша задача, яку тільки можна уявити в кулінарії. Навіть мала дитина може це зробити. Більшість людей саме такої думки про приготування макаронних виробів. Правда полягає в тому, що тільки частина людей знають нюанси про п...