Довіра допомагає нам вибудовувати стосунки з іншими людьми. Під час спілкування ми здебільшого розраховуємо на щирість співрозмовника, проте насправді виявляється, що це далеко не завжди так, передають Патріоти України.
У зв'язку з цим важливо навчитися розуміти, коли людина, яка знаходиться перед вами, вам бреше. Лінгвісти дійшли висновку, що для цього потрібно звернути увагу на те, як говорить співрозмовник.
Три підказки у своїй роботі "Гм, я можу сказати, що ти брешеш" озвучили лінгвісти Арчулі Дж., Маллард Д. та Віллар Г.
Відрепетируване мовлення без пауз і вигуків
У мовленні людини виникають паузи, які вона, підшукуючи відповідні слова, заповнює вигуками: "мм...гм...хм..." та іншими, які не мають нікого значення. За даними деяких досліджень, якщо таких заповнених пауз багато, це справжній потік свідомості. У такому разі людина формулює речення прямо зараз, тобто розмова жива, спонтанна і не награна.
Якщо ж людина бреше, то пауз і вигуків буде набагато менше, адже вона, скоріше за все, заздалегідь відрепетирувала те, що хоче вам сказати. Брехуни зазвичай вважають, що всілякі "хм" і "гм" скажуть про їхню невпевненість, тому вони їх штучно придушуватимуть, щоб переконати співрозмовника в тому, що вони говорять.
Не дуже різноманітна лексика
Зазвичай, коли людина бреше, вона не дуже вдається у подробиці і не дуже багатослівна. Як правило, брехуни намагаються говорити менше, щоб потім не заплутатися у своїй же вигаданій історії. Деталей у такій неправдивій розповіді буде не дуже багато, оскільки вони можуть не пройти просту перевірку.
Вчені впевнені, що якщо історія правдива, вона складатиметься з більшої кількості слів, різноманітних синонімів, і загалом буде яскравішою.
"Переконливі" формулювання
За статистикою, брехуни часто використовують слова "завжди", "абсолютно", "ніколи" та інші маркери абсолютної впевненості. Це робиться для того, щоб переконати співрозмовника в тому, що вони говорять правду.
У той самий час людина, яка не бреше, частіше використовуватиме формулювання, що виражають сумнів: "може бути", "можливо" та інші.
Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...
На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...