Хіти тижня. Із початку літа почастішали напади змій: "Не буває імунітету до отрути гадюки", - науковець розвінчує міфи

Гадюки інколи роблять сухий укус і не впорскують отруту. В таких випадках люди думають, що в них імунітет до зміїної отрути.

Із початку літа напади змій фіксували на Харківщині, Полтавщині, Буковині, Львівщині, Запоріжжі. У Дніпрі гадюка заповзла у квартиру на 7-му поверсі. Власниця викликала рятувальників. Нашестя немає. Змії щороку в такий період просто стають активнішими, шукають харчі і паруються, розвінчує забобони про плазунів в інтерв'ю герпетолог, аспірант інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України, член ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Марущак. Патріоти України пропонують вам прочитати текстовий запис бесіди із ним.

- Стає менше дикої природи, плазуни шукають життєвий простір і заповзають у населені пункти. На полях гризунів труять, зміям нічого їсти. А біля людського житла багато мишей та щурів. Тож, нічого дивного - змії просто намагаються пристосуватися.

Як відрізнити отруйну змію від такої, що не становить загрози для людини?

- В Україні понад 10 видів змій. Я б сказав, не треба розрізняти - їх взагалі краще не чіпати. Зоологи розрізняють за ознаками, на які пересічна людина не зверне уваги. Найбільш значуща для обивателя - в гадюки є зигзагоподібний малюнок на спині. Виключення - гадюка Нікольського. Вона чорна, тож зображення не видно. Також у гадюки зіниця вертикальна, у інших змій - кругла. Стовідсоткова ознака неотруйної змії - яскраві "вушка". Такі є у вужа звичайного. У мідянки є заочна масочка. А полози - просто дуже великі. У нас доростають до 1,5-2 метрів у довжину.

Тобто, розповіді про те, що хтось бачив гадюку довжиною 2 метри - неправда?

- Так. довжина гадюки 40-50 см. Максимум 60. Все, що більше - вуж або полоз.

У яких регіонах найбільше змій?

- Гадюк звичайної і Нікольського більше на Поліссі, в Карпатах, у лісостеповій зоні. Південніше, переважно на Лівому березі, живе степова гадюка.

Вуж звичайний зустрічається майже всюди. Водяний також, але він рідкість у північних областях - Чернігівській, Рівненській, Житомирській. На півдні - в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях - живуть переважно полози сарматський та жовточеревий. В Чернівецькій, Тернопільській областях, вздовж Дністра, живе полоз ескулапів.

Які плазуни найчастіше зустрічаються біля осель - отруйні чи ні?

- Різні. В Україні до небезпечних відносять виключно гадюк. Інші змії не впорскують отруту. Єдина небезпека від укусу - місцеве зараження, як від нападу будь-якої тварини. Змії ж не чистять зуби. Мене кусали полози декілька разів. За відчуттям, як прищіпка на палець.

Що буде, якщо гадюка вкусила?

- Її отрута не смертельна. Діє в залежності від ваги: чим більша, то тим менша її концентрація у крові. Із неприємних наслідків: набряк, температура, запаморочення, блювання. Але людина від цього не помре. В зоні ризику, переважно, маленькі діти, літні люди, алергики. Тож, якщо вас укусили - краще звернутися до лікаря.

Як зрозуміти, що вкусила саме отруйна змія?

- На отруту є відповідні симптоми. Гадюки інколи роблять сухий укус і не впорскують отруту. В таких випадках люди думають, що в них імунітет до зміїної отрути. Не буває ніякого імунітету, бувають укуси без отрути.

Якщо вкусить інша змія, то не буде двох маленьких дірочок від укусу. Це ще може бути мідянка, але в неї зуби значно тонші.

Чому плазуни атакують людей?

- Не атакують, а захищаються. Бояться нас більше, ніж ми їх. Для них людина - великий хижак. Перша їх реакція - втекти. Якщо не можуть, то будуть лякати: звертатися кільцем, робити хибні випади, сичати. Показують, що вони небезпечні.

Нерідко люди, хизуючись, ловлять змій. Плазуни гумору не оцінюють і починають кусати. Другій варіант - наступили. Можливо, людина занадто швидко рухалася. Або чогось не договорює.

Торік ЗМІ повідомляли, що в Закарпатській області гадюка напала на чоловіка і вкусила за обидві руки. Та ми з колегами знаємо, що вона не кусає кілька разів. Пізніше цей чоловік дав інтерв'ю. Повертався напідпитку з гулянки із пляшкою горілки. Помітив на дорозі гадюку, почав ловити. Хотів зробити настоянку, як у Китаї. Змія пручалася, кусала. Тварина померла від того, що її намагалися запхати в пляшку. А історія подалася по-іншому. Так ширяться чутки і неправда.

Чому змії дають на себе наступити?

- У прохолодну погоду вони не сильно активні. Можуть бути трохи загальмовані і не побачити людину вчасно.

Як запобігти укусу?

- Виходячи на природу, де густа трава, слід вдягатися відповідно: закрите взуття, довгі штани з цупкої тканини. Це значно знизить ризик потрапляння отрути при укусі. Також - не варто бігати. Потрібно перевіряти зарості попереду, за допомогою довгої палиці, тупати по землі. Якщо зустріли змію - не робіть різних рухів, замріть. Дайте відповзти.

Часто люди вбивають плазунів. Чим це загрожує екології?

- Змії харчуються гризунами. Тож для нас це корисні агенти біологічного методу боротьби зі шкідниками. Якщо системно знищувати змій, збільшуватиметься популяція гризунів.

Ще у нас є рибка ротань-головешка. Схожа на бичка. Агресивний інвазивний вид, виїдає ікру амфібій та інших риб. Водяний вуж нею харчується, здатен контролювати її поголів'я.

З іншого боку, зміями харчується дуже багато тварин. Ті ж їжаки, лелеки, орли. Знищення змій суттєво підриває їхню харчову базу.

Джерело: Gazeta.ua

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...