Розпізнати тих, хто зразу націлений вас "роздягти": Як українцям не потрапити у пастку зі швидкими кредитами

​​В Україні у 2021 році порівняно з минулим роком сума позикових коштів збільшилася на чверть мільярда та становила 50 млрд гривень, взятих у мікрокредити.

Якщо два роки тому щомісячно в середньому видавали понад 950 тис. кредитів, то цього року — 1,2 млн. гривень, навіть незважаючи на те, що мікрокредити — це найдорожчий вид позики, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

Популярність позик економісти пояснюють доступністю — офіси знаходяться біля зупинок, ринків, у житлових кварталах. Більше того, на відміну від банків, такі організації вимагають від позичальника мінімум документів — номер телефону та паспортні дані.

«На жаль, низький рівень фінансової грамотності відразу трансформується у великий попит на надання мікрокредитів. Звичайно, ще й їхня велика доступність. Понад 80% заявок на отримання коштів задовольняються. Справді, там зручний софт, зручний сервіс з отримання позик», — каже економіст Григорій Кукуруза.

Зазначається, що сума одного кредиту становить у середньому 4,5 тис. гривень, ці гроші переважно витрачають на повсякденні потрібні, а не роблять за рахунок позики великі покупки.

Якщо такий кредит прострочити, то позичальник потрапляє в кабалу — через дуже високі процентні ставки сума штрафів набігає миттєво і часто перевищує сам розмір кредиту у кілька разів.

Основною проблемою Григорій Кукуруза називає неуважність позичальників — мало хто надає значення процентним ставкам і уважно читає договір. Як показує статистика, 85% мікрокредитних договорів оформлюються дистанційно через Інтернет.

Якщо вам терміново знадобилися гроші, краще обрати варіант живого спілкування із консультантами. Перед тим, як звертатись за швидким кредитом, слід добре подумати над тим, у кого саме його брати.

Вибирати слід серед тих компаній, які користуються найбільшою популярністю. Щоб не зіткнутися з необхідністю виплачувати величезні проценти, не варто чекати на останній день погашення кредиту і тим більше не прострочувати його.

У борг має сенс брати такі суми, які ви можете закрити найближчим часом. Також слід уважно прочитати умови повернення грошей, які штрафні санкції передбачені у разі прострочення заборгованості.

Мовний омбудсмен Кремінь розповів, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

середа, 1 травень 2024, 23:32

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розумію...

Показав чудовий результат: Український військовий став чемпіоном Європи з гирьового спорту

середа, 1 травень 2024, 22:56

Старший лейтенант і учасник збірної України з гирьового спорту Олексій Остапчук став чемпіоном Європи в командній естафеті з класичного поштовху гирі. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомляє 115 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ, де с...