У Росії тюремні собаки виривали в українських полонених шматки плоті - наших цивільних утримують у неволі без суду і слідства

Велика кількість цивільних, яких окупанти арештували в лютому-березні минулого року в Київській, Чернігівській та Сумській областях і насильно вивезли у РФ, досі знаходяться в російській неволі, передають Патріоти України.

З Ольгою Манухіною з Київщини, у якої загарбники викрали чоловіка Максима і сина Данила й досі не звільнили їх, кореспондент «ФАКТІВ» зустрівся на презентації дослідження команди Медійної ініціативи за права людини «Свавільні затримання та захоплення цивільних заручників у північних регіонах України: аналіз задокументованих свідчень».

«Син вже два дні народження зустрів в російській неволі»

— За яких обставин ваші чоловік і син потрапили в російський полон? — запитую у Ольги Манухіної.

— Їх забрали з дому в березні минулого року. Десь 6−7 російських солдатів, озброєних автоматами, перелізли через наш паркан, обшукали подвір’я і дім, стали перевіряти наші телефони. Їм щось не сподобалось в смартфоні сина Данила. Вони забрали й сина, і чоловіка — начебто на допит. Я сказала: «Допитуйте їх на місці». А солдати мені: «Нам нужно отвезти их к нашему руководству. Допросят и через два часа вернут». Після того я не бачила ані Данила, ані Максима.

— Скільки років тоді було сину?

— Двадцять. Зараз йому 22. Вже два свої дні народження зустрів в неволі.

— Напередодні арешту чоловіка та сина у вас було передчуття, що таке з ними станеться?

— Як вам сказати? Ми всі тоді відчували тривогу. Вперше російські війська з’явились у нашому населеному пункті 8 березня — проїхали на БТРах (люди казали, що, начебто, то була розвідка). А через два дні солдати увірвалися до нас на подвір’я.

— На вашу думку, російські військові, які арештували ваших рідних, були фсбешниками?

— Не знаю. Звернула увагу, що один з росіян був чомусь в кросівках, решта — в берцях. Командували двоє. Один зайшов в дім, решта з моїм сином лишилися на подвір’ї. Данила заставили підняти штанини, задерти кофту — щоб поглянути, які в нього татуювання.

Ольга Манухіна: «Російські солдати обіцяли, що забирають чоловіка і сина на допит, через дві години повернуть. Відтоді минуло вже понад півтора року». Фото автора

— Ще когось забрали з вашої вулиці?

— Так, одного з сусідів — за те, що не відчиняв двері. На щастя, десь за тиждень його відпустили.

— Сусід бачив ваших сина і чоловіка там, де його утримували окупанти?

— Ні, не бачив, бо їх розвезли по різних місцях. Потім мені телефонувала жінка, яка була в неволі з Максимом і Данилом, назвала їхні імена. Окупанти затримали її, бо знаходилась на вулиці під час комендантської години (тобто після 16-ї). Жінка розповіла, що їх тримали в кімнаті, яка не опалювалась. Було дуже холодно, тож вони втрьох (мої син, чоловік і та жінка) намагалися хоч трошки зігрітися, притулившись один до одного. Знаходились там приблизно тиждень. Жінку відпустили, а Максима і Данила — ні.

— Де саме їх тримали?

— Дивіться, ми самі з Глібівки. За три кілометри від нас знаходиться селище міського типу Димер (Вишгородський район). Так от, їх тримали на території ливарного заводу в Димері.

— Жінка розповідала, чи окупанти били ваших?

— Так, казала, що сина били. Потім в інтернеті я побачила фотографії з підписом «пленные», які виклали росіяни. На одній з них — мої чоловік і син. Їхні обличчя на фото всі в гематомах, навіть скроні сині. Точніше, зелено-фіолетові — такими стають давні синці. Значить, фотографували через декілька тижнів після побоїв. На фото в обох моїх хлопців білки очей почервонілі. А у чоловіка очі ще й сильно підпухлі. Максима і Данилу вивезли у рф.

Читайте також: Люди з вилами не пустили в село російську бронетехніку: розповідь 70-річного волонтера, який зафільмував колону окупантів і пройшов через тортури

— Ви отримували від них звісточки з неволі?

— Два короткі листи приходили ще влітку минулого року: живі, здорові, все в порядку. Обидва написані рукою чоловіка, внизу — його підпис і підпис сина. І ще один лист отримала третього вересня минулого року — великий лист на аркуші формату А4. Чоловік написав, що все добре, його тримають разом з сином. Повідомив, що їм дали одяг перевдягтися. Є душ, туалет. Дивляться телевізор, читають книжки. Дав мені настанови, що зробити по наших сімейних питаннях. В кінці написав: «Наша непричастность доказана. Ждем обмена».

— Тобто, звинувачень їм не висували?

— Саме так. Їх просто тримають в неволі і все.

«Бранцям давали лише кілька хвилин на те, щоб з п’ятого поверху збігти вниз в їдальню, щось з’їсти і прибігти назад в камеру»

— Серед колишніх бранців, яких вдалося повернути з полону, є люди, які бачили в Максима і Данила в ув’язненні в росії?

— Так, є. Було так: минулого року мені зателефонував чоловік, який перебував у полоні і якого вдалося обміняти. Він розповів, що бачив моїх в ув’язненні, що вони живі, знаходяться разом. Я тоді думала, що вони в Криму, а виявилося — в Ростовській області росії, в колонії. Колишній бранець сказав (цитую): «Грають в шашки, читають книжки». Я спитала, як годують. «Набагато краще, ніж раніше». Але виявилося, що все це було сказано, щоб мене не засмучувати. Насправді становище у моїх не таке райдужне.

— Звідки ви це знаєте?

— Від інших колишніх бранців, яких вдалося обміняти згодом і які бачили в неволі моїх чоловіка і сина. Проте вони підтвердили, що харчування, дійсно, стало кращим — у порівнянні з тим, яким воно було в слідчому ізоляторі в Новозибкові (Брянська область), де в’язням давали лише воду і по шматочку хліба на цілий день.

— Тобто, якщо їм стали давати якусь кашу, то це вже суттєве поліпшення умов?

— Виходить, так. В будь-якому разі те, що чоловік і син разом, дуже важливо. Адже вони одне одного підтримують. Правда, колишні бранці казали, що син замкнувся в собі. А чоловік спілкувався, тож про нього вони розповідали більше, ніж про сина.

До речі, щодо СІЗО в Новозибкові. Від колишніх полонених знаю, що коли українських бранців переводять з одного місця утримання в інше, адміністрація влаштовує їм процедуру так званої «прийомки» — їх жорстоко б’ють. Так от, територію слідчого ізолятора в Новозибкові охороняють з собаками. Перед прибуттям нової партії полонених псів спеціально не годують. Невільників привозили на машинах, висаджували й вели через «коридор», який утворювали охоронці з собаками. Якщо хтось з українців оступився, впав (впасти не дивно, бо б’ють), на нього кидався найближчий собака і вихвачував буквально шматки м’яса. Хлопці, яких обміняли, показували рани від цих укусів — в одного на руці, другого — на нозі, у третього — на боку. Так росіяни поводяться як з військовими, так і з цивільними українцями — їх не розводять по різних камерах.

Колишні в'язні СІЗО в Новозибкові, яким пощастило вирватися на свободу, розповідали, що коли туди привозили нову партію українських полонених, тюремних собак не годували – щоб були зліші. Фото з відкритих джерел

— Українських в’язнів виводять на прогулянки?

— В колонії в Ростовській області, дають можливість побути на свіжому повітрі. А в Новозибкові давали лише кілька хвилин на те, щоб з п’ятого поверху збігти вниз в їдальню, хоч щось з’їсти й випити та прибігти назад в камеру. Раз на тиждень їх водили в душ, з якого текла тільки холодна вода. На те, щоб помитися, давали одну хвилину. В камері були вибиті вікна, гуляв протяг. Не вистачало ліжок, доводилось спати на цементі.

— Ваші чоловік і син знаходилися в СІЗО в Новозибкові в теплу чи холодну пору року?

— Перші два місяці ще було холодно. Потім настало літо, у вересні минулого року їх перевели інше місце. А багатьох бранців з Київської області залишили в Новозибкові й надалі.

— Ваш син Данило ще не одружений?

— Поки що ні. Коли почалося повномасштабне вторгнення, він вчився на третьому курсі на юридичному факультеті університету.

— Він ваша єдина дитина?

— В мене троє дітей: двоє синів і маленька донечка.

— Чоловік і син включені в списки на обмін?

— Їх завжди включали в ці списки. Чи фігурують вони в них зараз, не знаю. Ми пишемо звернення і запити в Офіс Президента України, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубенця, інші інстанції. Поки що відповіді однакові: домовляємося, боремося, щоб всіх українців повернули додому.

За допомогою нашої депутатки Ольги Василевської-Смаглюк ми зняли ролик про цивільних бранців. У Болгарії його демонстрували в місцевих кінотеатрах. Чи допоможе це, невідомо.

— Спілкуєтесь з людьми, родичі яких також потрапили в московитську неволю?

— Так. Ми створили ініціативну групу родичів цивільних бранців «Наші найрідніші». Регулярно передзвонюємося, переписуємося.

«Маємо добитися, щоб держава визначила, яка структура буде займатися цивільними бранцями та шукатиме нестандартні рішення, щоб їх повернути»

— На початку повномасштабного вторгнення в північних областях України армія рф затримала кілька сотень цивільних громадян, — заявила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко на презентації дослідження «Свавільні затримання та захоплення цивільних заручників у північних регіонах України: аналіз задокументованих свідчень». — Точну кількість затриманих тоді цивільних осіб навіть зараз назвати не можемо. Частина з них загинула. Декого з затриманих російські окупанти відпустили, решту — забрали з собою.

Наприклад, загарбники арештували батька й сина Дмитра і Василя Хилюків, тримали їх в Димері. Дмитро журналіст, працював в інформагентстві УНІАН. Окупанти схопили його в селі Казаровичі, де він мешкав. Батька (людину похилого віку) відпустили, а Дмитра вивезли в росію. З того часу минуло вже понад півтора року, але велика кількість захоплених тоді цивільних осіб лишаються в неволі. Повернулися зовсім небагато. Такі повернення лишаються спорадичними і не мають ознак системної практики. На жаль, наразі ми не маємо відповіді на запитання, як повернути інших цивільних в’язнів.

Щодо військовополонених, то зразу ж після відкритого вторгнення було утворено Національний інформаційний центр, який збирає інформацію про наших бійців, які потрапили в російську неволю. Також було утворено Координаційний штаб, який займається питаннями повернення полонених військовослужбовців. А щодо цивільних полонених, структури, яка б займалась саме їхнім звільненням, поки що немає. Як я вже сказала, працює Національне інформаційне бюро, але воно займається тільки збиранням інформації і не ухвалює рішень. Логічно, щоб вповноваженим органом, який би взяв на себе роботу з повернення цивільних, став Офіс уповноваженого Верховної ради України з прав людини. Адже як орган Верховної Ради він має повноваження на прямі переговори з представниками російської федерації. Тож маємо добитися, щоб держава визначила, яка структура буде займатися цивільними бранцями та шукатиме нестандартні рішення, щоб повернути їх додому.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...