"Зроблено в Україні": Як би виглядав Instagram відомих українців сто років тому (фото, відео)

У перші дні літа Facebook наповнюється чекінами з аеропортів, а Instagram демонструє детальні фотозвіти.

Зараз світлинами з далеких країн нікого не здивуєш, а от у минулому це могли собі дозволити одиниці. Зазвичай виїзди за кордон були пов'язані з роботою або лікуванням. Журналісти вирішили уявити, як виглядав би Instagram на початку минулого століття, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Соломія Крушельницька

Підозрюємо, що сторінка оперної діви Соломії Крушельницької переважно б складалася зі сценічних образів.

"Сьогодні я гратиму Чіо-Чіо-Сан в опері мого близького друга Джаккомо Пуччіні", – писала б Соломія Крушельницька.

А в 1897 році вона б виставила фото лайнера, на якому вирушила до Південної Америки й підписала б: "Любі чилійці, за місяць наш корабель торкнеться ваших берегів. Чекайте!".

У сусідній Аргентині Крушельницька бувала неодноразово, а столицю Буенос-Айрес навіть обрала для свого весілля у 1910 році.

Папараці відзняли пару біля місцевого РАГСу і наступного дня вся країна обговорювала б подію.

Леся Українка

Леся Українка теж часто виїжджала за кордон, але, на жаль, усі ці мандри були пов’язані з лікуванням туберкульозу та його ускладнень.

В Берліні їй робили операцію на нозі, а також ще три зими письменниця провела у єгипетському санаторії.

Проте найкраще Лесі Українці підходив клімат Кавказу, де одне з фото в Instagram підписала б так: "Не турбуйтесь, я тут не нудьгую. Слабке здоров'я зібрало в одному місці чимало цікавих людей".

Іван Труш

Instagram львівського художника Івана Труша, мабуть, містив би мало фотографій. Митець постив би переважно свої картини – портрети відомих українців чи пейзажі. От для останніх йому якраз і були потрібні мандри.

"Навідувався до Рима та Венеції – і привозиш десятки робіт. А тоді до Єгипту та країн Близького Сходу, аби клієнти могли повісити у себе вдома екзотику далеких країн", – писав би Труш.

Труш не забував надсилати друзям листівки. Вона могла б бути підписана так: "З-під пірамід посилаю сердечний привіт і поклін!".

Іван Франко

Франко також обожнював подорожувати, але коли в тебе троє дітей, то гонорарів з письменницької праці вистачає тільки на Карпати. З 1901 року і до Першої світової війни Каменяр щоліта приїжджав до Криворівні.

Улюблені хобі Франка – риболовля та збирання грибів. "Кращого відпочинку й не уявляв. Рибалив у Черемоші та приносив силу-силенну грибів з лісу. Дружина вже свариться на мене за ті гриби. Каже, що то забагато мороки їх чистити", – написав би Франко.

Вочевидь, Франко так нахвалив Криворівню, що влітку тут можна було побачити всю тогочасну еліту (сторіз – Коцюбинського, Драгоманова).

Михайло Грушевський

А сусід Франка у Львові – Михайло Грушевський, який був доволі заможною людиною, вирішив, що йому не пасує винаймати у когось будиночок – краще купити собі власний. У листах часто малював схему, як її знайти в селі.

Софія Яблонська

Але якби в той час існував Instagram, то найбільшу кількість фоловерів зібрала б Софія Яблонська.

У 1929 році галичанка уже здивувала всіх, коли переїхала у Париж. Тут працювала моделлю, вчилася користуватися кінокамерою, а тоді зазіхнула на навколосвітню подорож. При чому маршрут проклала дуже екзотичними місцями: Марокко, Сінгапур, Ява, Балі, Австралія, Нова Зеландія, Таїті, Китай.

Яблонська не лише фотографувала, а й знімала відео. "Замість учити ваших дітей, я волію сама навчитися від вас ваших мудрощів, ваших звичаїв та вашого способу життя", – писала б Яблонська.

Мабуть, це єдина українка, яка в ті далекі часи могла ще й постити шматки відео. Що ж, сподіваємось, ваші фото цього літа будуть не менш яскравими.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Нардепи розповіли, яким має бути новий законопроєкт про мобілізацію в Україні

середа, 24 січень 2024, 17:45

Законопроєкт про мобілізацію має готувати уряд, який повинен комунікувати з військовими, щоб врахувати у документі потреби ЗСУ. Також він не повинен суперечити Конституції і порушувати права людини, заявили в етері телемарафону заступник голови комітет...

Поширюється через email-розсилку: СБУ викрила нову російську ІПСО

вівторок, 23 січень 2024, 20:30

Служба безпеки попереджає про поширення масштабної email-розсилки на електронні адреси українців, у тому числі представників органів державної влади та приватних компаній. Про це повідомили на Facebook-сторінці СБУ, передають Патріоти України. Зазначає...