Бюрократам поспішати нема куди - розводять руками: На протези ветеранам АТО спеціалізована держслужба за рік освоїла всього 7%

Гроші, які вчасно не освоюються залишається в бюджеті, потім їх перерозподіляють в наступному році, депутати можуть пустити їх на інші потреби.

Бійці АТО через чиновників не можуть отримати протези. Фото: vlasno.info.

Чому вже два роки поспіль державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО не освоює всі кошти, виділені на протезування? Своє бачення проблеми виклав керівник відділу по боротьбі з корупцією центру «EIDOS» Гліб Каневський, передають Патріоти України із посиланням на replyua.net.

За словами Гліба Каневського, у 2016 році державна служба з питань ветеранів мала освоїти 150 мільйонів гривень на протезування бійців АТО. Станом на сьогодні освоєно трохи більше 10 мільйонів. Державна служба відстає від графіка і швидше за все, що до кінця року вона не встигне освоїти ці гроші. «Проблема в тому, що сильно затягли з розробкою різних нормативно-правових актів, як розподіляти гроші, як їх витрачати. Питання в тому, що протезування передбачається безпосередньо за кордоном. Відповідно, ці 150 мільйонів гривень – це були гроші, передбачені на валюту, яку потрібно купувати. За цю валюту потім купувати послуги протезування нашим бійцям за кордоном. Щоб купити валюту, перерахувати її за кордон, щоб вибрати, з ким за кордоном працювати уряду, потрібно було підготувати ряд документів. Підготовку цих документів завершили в травні поточного року. Відповідно, перші гроші почали витрачати тільки в червні», – розповів Гліб Каневський.

На думку експертної групи, найбільше питання – це технічна проблема. На території України повинен бути сервісний центр, який буде ремонтувати іноземні протези, обслуговувати їх по гарантії. На жаль, таких сервісних центрів на території України, принаймні тих фірм, з якими підписала б договір Держслужба з питань ветеранів, немає. Протези на 2016 рік отримали 10 осіб. Протези купили, а обслуговувати їх тепер не можуть. Виник великий скандал з однією італійською фірмою, що вона свої зобов'язання виконала, але ветерани скаржаться, що немає сервісних послуг. Таких фахівців просто немає. Держслужба розводить руками.

На переконання Каневського, є ще третя точка зору. Експерти кажуть, що в нинішньому уряді є питання з плануванням виділення бюджетних грошей на потреби. У 2015 році на цю службу також виділили 150 мільйонів гривень. Витратили за весь рік 13 мільйонів. Навіщо уряд України в 2016 році також виділяє 150 мільйонів гривень? Можливо, потрібно змінити підхід? Довіри до державної служби ветеранів АТО немає. Буквально в серпні цього року СБУ з київською прокуратурою фактично схопили чиновника, який вимагав 10 тисяч доларів з фірми, яка хотіла перемогти в тендері по психологічній реабілітації наших бійців.

Виникають проблеми щодо реєстру бійців АТО, яким необхідно протезування. «У відкритих джерелах я знаходив різну інформацію. У січні 2016 року представник Держслужби з питань ветеранів відкрито заявив, що на початок року 180 осіб стоять у черзі за протезами у них в державній службі. Представники експертної групи, яка працює при цій державній службі і розподіляє ці протези, запевняють, що черги немає, все забезпечені українськими протезами. У минулому році, коли робили доповідь уряду, представники держслужби акцентували, що є великі проблеми зі збору інформації в регіонах. Держслужба підпорядковується Міністерству соціальної політики. Для неї інформацію збирають регіональні відділення Мінсоцполітики, які не завжди якісно і вчасно виконують свою роботу», – зазначив фахівець.

За його словами, на кожного бійця накладається великий пласт роботи. Він повинен зібрати повний пакет документів. Якщо цей пакет не буде відповідати всім нормативно-правовим актам, його не приймуть. Не хочеться вірити, що цифра взята зі стелі. Проблема ще в тому, що якщо держслужба ветеранів вигадує потреби, то ці гроші у когось забираються. Є питання і за іншою бюджетною програмою. Держслужба з питань ветеранів АТО також має гроші на будівництво житла для ветеранів. У цьому році вони отримали 63 мільйони гривень з бюджету, з яких витратили тільки 5 мільйонів.

Гроші, які вчасно не освоюються залишається в бюджеті, потім їх перерозподіляють в наступному році, депутати можуть пустити їх на інші потреби. Або ж є надія, що до кінця 2016 року в уряді все-таки візьмуться за голову або з'являться якісь депутатські групи, які запропонують витратити гроші на потреби оборони, переселенців. Доки є волонтерські групи та приватні спонсори, які витрачають свої гроші на протези, ми не можемо говорити, що бюджетні гроші на протезування не потрібні. Держслужба просто не може їх нормально витратити, резюмував Гліб Каневський.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Після Харківщини, ймовірніше за все, буде Сумщина. І тут не потрібно навіть чекати повідомлень від розвідки", - експерт

середа, 15 травень 2024, 7:30

"Армія ворога жваво відкриває локальні фронти у прикордонні. Поки всі тут загрузли у обсмаковуванні Євробачення. Після Харківщини, ймовірніше за все, буде Сумщина. І тут не потрібно навіть чекати повідомлень від розвідки, адже і раніше була інформація ...

Народні прикмети на 15 травня. Вдалий день для грошових операцій. Дослухайтеся до солов'я

середа, 15 травень 2024, 7:05

Православна церква України 15 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Пахомія Великого і преподобного Ісаї Києво-Печерського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують київських князів Бориса і Гліба. Наші предки 15 травня старанно прац...