"Який розкол? Русифіковані міста відокремляться від українських сіл?", - відомий письменник відреагував на новий мовний закон

Ісландія з населенням 250 тисяч знімає фільми і серіали, які і Росія купує, перекладає і дублює. То чому б українцям не скористатися її прикладом?

Юрій Винничук. Фото: Твоє Місто.

Український письменник Юрій Винничук яскраво прокоментував внесений до Верховної Ради законопроект "Про державну мову". Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Facebook Винничука.

"Російськомовні навмисне нагнітають свої емоції з приводу закону про мови, який ще не прийнятий. Але вже натяки про 1937 рік, хтось каже, що піде вішатися, поки за ним не прийшли (хто повинен прийти і чому?), Хтось меле дурниці (а нас що — в топку?), хтось лякає страшною лютою і непримиренною Ніцой (відома захисниця української мови, дитяча письменниця Лариса Ніцой — Ред.), комусь вона вже сниться в страшних кошмарах тощо", — написав Винничук. "Хтось вже лепече, що новий закон веде до розколу країни. До якого розколу? Русифіковані міста відокремляться від українських сіл?", — продовжив письменник.

"Це роздряпування невидимих ран особливо вражає. Тому що ран ще немає, а вереск, як у великодніх поросят", — продовжив Винничук. "А ще віщують занепад україномовної преси, і глянцеві російськомовні журнали не виживуть. Як же виживають глянці тих націй, які в десять разів менше чисельністю українців? Як там з глянцем в Данії, Норвегії, Фінляндії, Словаччини, Хорватії? А в Прибалтиці? А в Ісландії?", — пише Винничук.

"Там навіть серіали прекрасно виживають на рідній мові. Ісландія з населенням 250 тисяч виробляє фільми і серіали, які і Росія купує і дублює", — додав український письменник. "А де ви були всі, такі заклопотані, коли приймався закон Гадіка-Підрахуя? Хтось із вас десь пискнув? Хтось кричав, що аборигенів затискають?", — пише Винничук.

"Ні, вам було комфортно. Вам завжди було комфортно. І тоді, в той час як українських фільмів не було взагалі, і тепер, коли більшість з них і далі російською", — продовжив письменник. "А коли ми починаємо протестувати проти того, що українською мовою відмовляються обслуговувати в магазинах або кафе, то нащадки "визволителів" радять нам тупо не ходити туди, де нас принижують", — пише Винничук.

"Тому що іншого виходу вони для нас не бачать. А це все одно, що загнати нас в наше українське гетто, як негрів. Чорні ходять в свої заклади, білі — в свої. І всім дуже комфортно", — продовжує письменник. За його словами, після століть тотальної русифікації закон про українську мову повинен бути тільки радикальним і не менш поступливим, ніж у Франції чи Польщі.

"Хоча вони і близько не пережили того, що ми", — додав Винничук. Нагадаємо, у Верховній Раді 19 січня було зареєстровано законопроект №5670 "Про мову". Його автори пропонують розширити сфери використання української мови — в державному і громадському житті, а також в ЗМІ і кінематографі. 20 січня законопроект надійшов на розгляд профільного комітету Ради.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сухопутні війська ЗСУ під Авдіївкою атакували групу спецпризначенців РФ разом із снайпером (відео)

субота, 20 квітень 2024, 18:53

Сили оборони України атакували дроном групу російських спецпризначенців у районі села Бердичі Донецької області. Відповідне відео 20 квітня опублікували в Telegram Сухопутних військ ЗСУ, передають Патріоти України. Зазначають, що українські військові п...

"Наконец-то денацификация": Як чеченці виховують військових-росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 17:59

Окупанти продовжують вражати своєю жорстокістю – навіть щодо "своїх". Так, чеченець з армії РФ демонстративно побив російського солдата. Усе через пияцтво й мародерство. Про це пише журналіст та блогер Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі, передаю...