"Революція повинна відбутися в голові. У серці. В душі. Інакше це не працює", - блогер про те, як має змінитися Україна

Реформи можуть мати успіх лише тоді, коли суспільство змінить для їх проведення свою свідомість.

Ілюстрація:nahnews.org

Справжні реформи проводяться всередині країни, а не ззовні. Про це в блозі на сайті Новое время пише журналіст Олег Гавриш, повідомляють Патріоти України.

Наведу приклад. За формальною ознакою в Росії ситуація з корупцією краще, ніж в Україні. Але фактично це не так.

Поясню свою думку. Наприклад, відповідно до опублікованого на цьому тижні рейтингом Transparency International, Росія знаходиться на 119 місці за рівнем корупції в країні, а Україна на 130-му. Україна більш корумпована, ніж Росія, вважає авторитетна міжнародна організація. І це через два роки після Євромайдану.

Цю думку підтверджує і приклад компанії IKEA. Вона відома тим, що ніколи принципово не дає хабарі. У Росії ж чиновники запропонували компанії пройти звичайну "процедуру". У IKEA відмовилися.

І тоді в Москві придумали інший хід: офіційно модернізувати одну зі шкіл за рахунок компанії. Шведи погодилися, провели модернізацію, московські чиновники виділили їм землю і підписали всі документи. А потім взяли участь у відкритті школи, попіарившись на цьому.

В Україні IKEA готова була зробити те саме. Але компанії пояснили, що ніяка школа нікому не потрібна. Потрібен кеш за землевідведення і рішення проблем. Виходить, російським чиновникам потрібен ще й піар, а нашим - тільки гроші. Значить, наші більш корумповані?

Насправді ні. Просто в Росії було багато грошей. При їх рівні доходу країна могла жити, як Об'єднані арабські емірати. Хоча більше нагадувала Нігерію в снігу. Масштаби крадіжок в Росії вражають. Вони грандіозні.

Наступний приклад - система тендерів ProZorro. Це коли всі тендери проводяться тільки в електронній формі, і результати торгів підробити ніяк не можна. Український Кабмін дуже пишається тим, що система, нарешті, запрацює. Так от у Росії точно така ж система працює вже кілька років. Один в один.

Така ж. По всій країні. У тендерах немає корупції? Є. Як розповів мені один з керівників російської будівельної фірми, відбувається вона так: "Так, електронну систему ніхто підробити не може. Але, як правило, той, хто хоче перемогти на торгах, приїжджає до тих, хто подав заявки і розмовляє про те, щоб вони їх зняли.

Платить їм при цьому компенсацію. Якщо ця людина близька до ФСБ або Кремля, успіх такого заходу гарантований. В іншому випадку, у того, хто не зняв заявку, починаються проблеми. А так йому підкидають грошенят".

Ще один приклад. Щомісячна заробітна плата прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка $ 1 380. А глави уряду Росії Дмитра Медведєва - $ 2680. За формальною ознакою, останній повинен бути менш схильний корупції, ніж перший. Фактично ж Дмитро Медведєв мільярдер. Накрав стільки, скільки жодному українському прем'єру і не снилося.

Одним словом у всіх реформах формальні ознаки не працюють. Революція повинна відбутися всередині. В голові. В серці. В душі. Інакше це не працює.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...

Немає ніяких мудрих воєначальників, котрі знають, як воювати, - волонтерка Берлінська

неділя, 5 травень 2024, 0:30

"Якщо підсумувати мої основні висновки за вісім років війни, до повномасштабного, їх усього три. Поділюся з тими, у кого цей марафон почався два роки тому", - пише волонтерка Марія Берлінська у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та про...