2016 - останній рік для прискорення реформ в Україні: Автор польської "шокової терапії" про зміни в українській економіці

Відомий економіст стверджує, що українці не помітили скорочення витрат бюджету, яке відбулося при Наталії Яресько та Арсенієві Яценюку.

Лєшек Бальцерович. Фото:Fakty.ua

Для українців залишилася непомітною одна з найважливіших змін, що відбулася після Революції гідності.Про це в інтерв'ю Економічній правді розповів відомий економіст і політик, автор польської "шокової терапії" Лєшек Бальцерович, передають Патріоти України.

За його словами, люди не помітили скорочення витрат бюджету, яке відбулося при Наталії Яресько та Арсенієві Яценюку.

"Вони запобігли фінансовій катастрофі. Без цих заходів у вас був би величезний дефіцит бюджету і більш глибока девальвація, які негативно б вплинули на зростання економіки", - підкреслив експерт.

"Міжнародний досвід показує, що реформи краще проводити пакетно. Тоді зберігається внутрішня логіка між реформами: приватизація, стабілізація економіки, дерегуляція, боротьба з корупцією. Парламент легше голосує за весь пакет, ніж за окремі закони" - пояснює Бальцерович.

"Я впевнений, що 2016 рік - останній рік для прискорення реформ в Україні перед виборами 2019 року. Чим довше затягувати, тим важче з економічної та політичної точок зору." - продовжує він.

Пакет реформ, який розробили Бальцерович зі своєю командою, складається з тринадцяти частин. П'ять з них стосуються структури і процедур держави: децентралізація, електронне адміністрування, реформа прокуратури та судової системи, антикорупція.

Два розділи присвячені публічним фінансам.

П'ять розділів присвячені структурним реформам, необхідним для зміцнення економічного зростання, включаючи приватизацію, дерегуляцію, демонополізацію, реформи енергетичного сектора і ринку газу, ринок землі.

Також є пропозиції щодо системи охорони здоров'я.

"Багато проектів законів вже підготовлені, але не були проголосовані Верховною Радою. Їх необхідно прийняти. За їх прийняття несуть відповідальність політичні лідери України, в першу чергу, президент. Він відповідальний не тільки за країну, а й за поведінку своєї фракції.

Я знаю, що президент доклав зусиль для зміцнення армії і в зовнішній політиці. І абсолютно переконаний, що сьогодні головний пріоритет для України - прискорення реформ держави і економіки" - наголосив експерт.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...