Новий Податковий кодекс: Експерти розповіли, на що очікувати українцям (інфографіка)

Система оподаткування може зазнати змін.

Податки українців перерахують. Фото: imp.name

У середу, 9 грудня, Міністерство фінансів презентувало компромісний варіант податкової реформи, в основу якого ліг принцип Кабінету міністрів "всі податки за ставкою в 20%". У той же час чинний податок на прибуток пропонують залишити на рівні 18% і податок на доходи фізосіб підвищити не на 5%, а на 3% - до 18%, повідомляють Патріоти України.

Також Мінфін відстояв свої пропозиції щодо оподаткування "спрощенки" .Але також у проекті кодексу є й зміни - наприклад, ПДВ на ліки залишили в розмірі 7% (у проекті Кабміну пропонували підвищити його до 20%), а 0,5 мінзарплати (з першого січня 2016 року це 689 грн) не обкладатимуть податком на доходи фізичних осіб.

Аналітики компромісний документ оцінюють по-різному. Наприклад, економіст Віктор Лисицький каже, що уряд пішов на поступки бізнесу в питаннях автоматичного відшкодування ПДВ для всіх платників, а не тільки для тих, хто відповідає певним критеріям (наприклад, факт поставки ними товару за кордон сумнівів не викликає). Також уряд погодився частково зберегти спецрежим з ПДВ для аграріїв: у них не відберуть 100% до бюджету, а залишать на спецрахунках 25%. Малому бізнесові (ринкова торгівля, сфера побуту), який зараз працює без касових апаратів (вони стануть обов'язковими з 2018 року), держава зобов'язується закупити їх за власний рахунок.

"Такі поступки, як автоповернення ПДВ і безкоштовні касові апарати, дозволяють нормально працювати як великому і середньому, так і малому бізнесові. Тому пропозиції депутатів зменшити ПДВ удвічі та відстрочити "каси" вже не такі актуальні", - вважає Лисицький.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко впевнений, що закон про нову податкову реформу приймуть, але він працювати не буде.

"Це стосується автоповернення ПДВ. Його ж державна скарбниця затримує тому, що в бюджеті через спад економіки та військовий конфлікт не вистачає грошей на поточні виплати. ПДВ треба знизити вдвічі, до 10%. Тоді бізнес зможе на 10% зменшити ціну своєї продукції , і неповернення ПДВ для нього стане не таким критичним. Підвищення прибуткового податку і одночасне зниження єдиного соцвнеску не дасть дворазового зростання виведення зарплат з тіні. Навпаки - спровокує платити працівникам мінімальну зарплату, а решту - в конверті ", - вважає Охріменко.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...