Ціна кремлівської показухи: Реліктові субтропічні ліси навколо Сочі загинули через невігласів Путіна

За словами екологів, проблема була в тому, що Россільгоспнагляд не вніс метелика вогнівку в перелік карантинних видів і пропустив саджанці заражених рослини через кордон.

Рідкісний вид самшиту знищує вогнівка. Ілюстрація: Вікіпедія.

У Краснодарському краї і Адигеї, Росія, реліктові самшитові ліси були знищені метеликом вогнівкою (Cydalima perspectalis), завезеною разом із саджанцями рослин, які купували в Італії для Олімпіади в 2012 році в Сочі, пише «Коммерсант». Новину передають Патріоти України.

Знищення виду почалося ще в 2012 році. Тоді при підготовці до Олімпіади на особливо охоронюваних територіях зводили необхідну для міжнародного заходу інфраструктуру, розповів директор «WWF Росії» Ігор Честин. За інформацією видання, при будівництві дороги на Червону Поляну було вирубано 23 гектара самшиту. В якості компенсації збитку в той же рік в олімпійському селі висадили інший вид цієї рослини - кулястий самшит вічнозелений. Організатори підкреслювали, що саджанці взяли з розплідника в Італії.
Саджанці оглядала науковий співробітник Сочинського нацпарку Наталія Ширяєва. Вона помітила на них зелених гусениць з темними смужками на спині, це був метелик вогнівка - шкідник з Азії. Незважаючи на те, що шкідник вже уразив багато самшитових ділянок в Європі і Азії, в Росії вогнівка не зустрічалася. У нацпарку повідомили про виявлення метеликів і наказали спалити саджанці. Однак їх тільки обробили інсектицидом і висадили в природу.
Пізніше глава Мінприроди Сергій Донський говорив, що в міністерстві не виключають, що шкідника могли занести в Росію навмисне. Він просив Генпрокуратуру встановити причетних до потрапляння самшитової вогнівки в Росію. Реакція Генпрокуратури на це звернення невідома. За словами екологів, проблема була в тому, що Россільгоспнагляд не вніс вогнівку в карантинний вид і пропустив такі рослини через кордон.
У наступному році самшит почав засихати в Сочі, Геленджику, Новоросійську, Краснодарі і в Грозному. Фахівці Рослісозахисту фіксували в реліктових самшитниках «погриз і дехромацію листя, місця лялькування, екзувії лялечок, павутинні гнізда, а також самих личинок, лялечок і імаго». Через те, що огнівка містить отруйні алкалоїди, природних ворогів в Росії у неї не знайшлося. Влітку 2014 року вимер Хостінський тисо-самшитовий гай на Кавказі. У 2015 році метелики перелетіли через Кавказький хребет, до самшитників Адигеї. Вони знищили 500-річний пам'ятник природи «Масив самшиту колхидського» і потрапили на територію Грузії і Абхазії, де також росте рідкісний вид.
Донський провів нараду з питання боротьби зі шкідником. Директор регіонального відділення «WWF Росії Російський Кавказ» Валерій Шмунк пояснив, що тоді шкідника можна було зупинити, обробивши пестицидами заражені території. Однак цьому завадило те, що самшит зростає в заповідниках або поблизу водойм, а за російським законодавством там не можна проводити обробку хімією.
«Почалося нескінченне листування з Мінприроди, щоб вони внесли потрібні поправки в закон. Або домоглися введення в регіоні режиму НС, щоб можна було на час обійти законодавство. Але цього так і не було зроблено», - пояснив заступник голови Сочинського нацпарку по науково-дослідній роботі Борис Тунієв.
Лісники намагалися зупинити вогнівку за допомогою китайського еулофіда - крихітної мушки, яка відкладає яйця в лялечки інших комах і вбиває їх таким чином. За словами Гниненко, це допомогло знищити близько 60% вогнівки, проте чисельність метеликів і раніше залишалася високою.
Як зазначають в природоохоронній організації «НАБУ-Кавказ», зараз в Росії залишилося тільки чотири ділянки червонокнижного самшиту колхидського (Buxus colchica). Три з них ростуть в Адигеї на площі 4,5 гектарів, один - вузькою смугою площею в гектар росте в Краснодарському краї.
Заступник глави Мінприроди Краснодарського краю Дмитро Медянцев каже, що в регіоні збираються створити розплідник, в якому збережуть генний матеріал рослини. Коли екологам вдасться вивести метелика вогнівку, самшит зможуть знову висадити в Росії. Однак завідувач лабораторією захисту лісу ФБУ ВНІІЛМ Юрій Гниненко вважає, що збереження самшиту в резерватах не виправить ситуацію, оскільки самшит зростає повільно. За його словами, за 70 років дерево може вирости тільки до трьох метрів.
Самшит колхидський є реліктовою рослиною, занесеною до Червоної книги. 1,8 мільйона років тому він пережив останній льодовиковий період. У дикій природі самшитники збереглися на Кавказі, в Абхазії, Грузії та на гірських ділянках чорноморського узбережжя Туреччини. Рослини сприяють регулюванню водного балансу в природі, їх коренева система скріплює грунт кам'янистих ущелин і таким чином запобігає зсувам.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...