У Кропивницькому скажений кіт покусав людей

Всім постраждалим призначений курс профілактичних щеплень проти сказу.

Скажений кіт покусав кількох людей. Фото: pravda.if.ua.

У Кропивницькому дитина і п'ятеро дорослих звернулися за медичною допомогою після того, як їх покусав кіт. Як повідомляє прес-служба Кіровоградського обласного лабораторного центру, в лабораторії ветеринарної медицини встановили, що тварина була хвора на сказ. Новину передають Патріоти України.

"У місті Кропивницькому 20 жовтня цього року за результатами експертизи Кіровоградської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини підтверджено сказ у кота домашнього, який був у приватному будинку в районі Ново-Миколаївки. Звернулися за медичною допомогою 6 жителів, з них 1 дитина", - йдеться у повідомленні.

Всім постраждалим призначений курс профілактичних щеплень проти сказу. Наразі проводяться подвірні обходи для виявлення всіх постраждалих від укусів тваринами, а також профілактичні щеплення проти сказу домашнім тваринам. Як розповів лікар Віктор Литвиненко, сказ - гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу зараженої тварини. Збудник сказу - вірус Neuroiyctes rabid, зараховується до групи міксовірусів.

Симптоми Сказу

Інкубаційний період триває у середньому від 1 до 3 міс. На тривалість інкубаційного періоду впливає локалізація укусу. Найбільш коротка інкубація спостерігається при укусі обличчя, голови, потім верхніх кінцівок і найдовша - при укусі в нижні кінцівки. Виділяють 3 стадії хвороби: I - початкову (депресії), II - збудження, III - паралічів.

Невідкладна допомога

При появі ознак нездужання у людини, укушеної твариною, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Ефективних методів лікування не існує. Проводиться симптоматична терапія для зменшення страждань хворого. Хворого поміщають у затемнену, ізольовану від шуму, теплу палату. Вводять у великих дозах морфін, пантопон, аміназин, димедрол, хлоралгідрат у клізмах.

Введення курареподібних препаратів, перехід хворого на штучну вентиляцію легенів можуть продовжити його життя. Застосування антирабічного імуноглобуліну при наявності клінічних симптомів хвороби неефективне. Прогноз завжди несприятливий. Є описи одиничних випадків одужання пацієнтів, які отримали повний курс імунізації антирабічною вакциною та хворих після його закінчення.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...