"Керченська криза показала кілька важливих речей", - експерт-міжнародник

У 2018 році світ стрясали військові конфлікти і гучні скандали. Росія знову неочікувано напала на Україну, захопивши наші кораблі в Керченській протоці та полонивши наших громадян. Експерт із міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса розповів, чому Захід не піде на конфронтацію з Росією і які уроки варто винести із Керченської кризи, повідомляють Патріоти України.

Світові лідери не були готові до такої підступності росіян і не змогли гідно засудити таку агресію, оскільки і в ЄС, і в США вистачає власних проблем: Євросоюз "прощається" з Великобританією, а американці виводять свої війська із Сирії.

- У вересні ми ввели в дію рішення РНБО про припинення договору дружби між Росією і Україною, відповідний закон вже ухвалили. На що це вплине?

- Як на мене, то ні на що особливо, адже цей договір давно вже не діє. Ще в 2014 році, коли Росія окупувала Крим і частину Донбасу, власне, тоді Росія і порушила цей договір.

Особливо великих юридичних наслідків це не несе, але разом з непродовженням договору скасовуються певні умови і статті, які могли б бути нам у нагоді у міжнародних судах. Це така негативна сторона рішення, але саме воно правильне. Цей договір не працює, тому який сенс його тримати.

- Які проблеми продемонструвала Керченська криза?

- Керченська криза показала кілька важливих речей, тому можна зробити наступні висновки. По-перше, Захід не готовий йти на конфронтацію з Росією, і якраз реакція на Керченську кризу дуже яскраво це продемонструвала. Це дуже тривожний дзвіночок для України на 2019 рік, особливо з огляду на вибори у нас і на вибори до Європарламенту навесні, за якими ми маємо дуже ретельно слідкувати.

По-друге, ця криза, на мій погляд, зафіксувала абсолютну відірваність українських політичних еліт від реальності. На жаль, я дійшов висновку, що Україна живе 2014 роком. Значна частина українських еліт, влади не сприймають світ як такий, що змінився за останні чотири роки. І оці всі заяви після Керченської кризи про перекриття Босфору Росії, про заведення кораблів НАТО в Азовське море, про розгортання військової місії НАТО в Чорному морі - абсолютно відірвані від реальності. Вони засвідчили те, що у нас не розуміють, що пройшло чотири роки, і світ змінився. Ще станом на 2014 рік змінилися уряди держав, змінилася геополітична обстановка у світі, США і Європа більше не такі друзі, якими були раніше. Всі соціально-економічні проблеми, які переживають ці держави, змушують їх занурюватись у себе і не займатись зовнішньою політикою, тим більше - Україною.

Керченська криза зафіксувала те, настільки у нас живуть минулим і не бачать реальності - світ змінюється, і відповідно треба змінювати свою тактику, меседжі, комунікаційну політику, підхід до співпраці з європейцями. Треба також працювати з сусідами, а ми живемо в 2014 році. Наші кораблі захопили, значить, треба воювати з Росією, а це просто повний абсурд.

Особисто для мене Керченська криза стала дуже показовою з огляду на ці процеси, а саме - на зміну геополітичної обстановки навколо України. Останні резолюції щодо Криму - також із цієї опери. Їх ухвалили, але треба подивитися не на те, скільки країн проголосувало за резолюцію, а на те, чому дуже багато країн утрималися від голосування.

- Ще один складний процес - Brexit. Чи варто очікувати повторного референдуму з цього питання?

- Я бачу два варіанти, які залишились на 2019 рік: вихід за угодою Терези Мей або вихід без угоди. Не думаю, що британці підуть на такий небезпечний крок, як повторний референдум. Думаю, що в 2019 році Тереза Мей піде у відставку, бо уже час їй туди піти. Це не залежить від бажання її опонентів, які хронічно не можуть самоорганізуватися. Я сам був здивований, що опозиційна Лейбористська партія і внутрішня опозиція до Мей всередині Консервативної партії не можуть домовитися між собою. У них була купа моментів, коли вони могли оголосити їй недовіру і відправити у відставку, але не змогли через різні міжусобні чвари за посади, гроші тощо. У цьому плані Британія 2018 року нагадала мені Україну. Подивимося, що буде в 2019 році, все-таки у Терези Мей ще є шанс, якимось чином вмовити депутатів підтримати свій проект угоди. Треба визнати, що варіанти дійсно два: вихід з угодою чи без неї.

- Які наслідки матиме виведення американських військ із Сирії?

- Виведення американських військ - це буде жирна крапка в сирійській кампанії США, яку вони програли ще в 2013 році, просто до цього часу дотягнули, сподіваючись на те, що там якісь фактори та регіональні тенденції якось змінять ситуацію і якимось чином дадуть їм шанс перевернути хід подій. Але і цього не вийшло, а Трамп зробив те, чого не наважувався робити Обама. Він сказав, що війну вони виграли, але по факту це не так, і вона не мала ніякого сенсу для США, які більше не хочуть бути "глобальним поліцейським". Це було прямо сказано під час нещодавньої поїздки в Ірак, і це відповідає зовнішньо-політичній доктрині Трампа, яка полягає в тому, що США хочуть зберегти свою глобальну позицію в світі, але при мінімальних затратах.

Для них військова присутність США в Сирії – це марнування грошей і ресурсів, оскільки це програшна історія. Логіка Трампа правильна, вони не хочуть втягуватись знову в якийсь там Афганістан чи Ірак надовго. Розуміють, що це буде якась нова Лівія. Вони цього не хочуть, і відповідно йдуть.

Тобто логіка Трампа правильна, але він її неправильно реалізував. Він зробив це в своєму стилі - нікого не попередив, просто взяв і вирішив і підставив усіх європейських союзників: міністра оборони Метіса, який за тиждень до його рішення говорив, що вони надовго лишаться в Сирії, він підставив Джона Болтона, свого радника, багатьох взагалі. Те, що США не хочуть бути "глобальним поліцейським" - це, власне, ідея Трампа, яку він плекає ще з 2016 року. Мовляв, їм треба більше вирішувати внутрішні проблеми з економікою, дефіцитом торгівлі щодо Китаю, створенням робочих місць, з інституційними реформами, які назріли. А от назовні їхні інтереси будуть захищати союзники.

Для цього потрібно створити різні альянси, регіональні точки опори, на які можна спиратися в майбутньому. Тобто не Сполучені Штати будуть за всіх і все робити, а якісь альянси. Єдина проблема в тому, чи зможе Трамп створити такі альянси, адже це потребує неабиякого дипломатичного хисту і часу. Спочатку була ідея створення близькосхідного НАТО, була ідея замінити американські війська військами Іраку та Саудівської Аравії. У результаті Ірак відмовився, а Аравія вирішила туди самостійно не лізти, оскільки воювати вони не вміють.

Потім уже вивели війська, альтернативи не було, вони нічого не придумали. Зробили це погано з погляду дипломатії, але це було прогнозовано з самого початку. Думаю, що вивід військ із Сирії в 2019 році згадається нам відлунням і, можливо, якимись змінами щодо присутності США в Іраку. США будуть зменшувати свою участь у глобальних процесах на користь регіональних дій, щоб менше марнувати грошей і більше вирішувати власні проблеми. Україні потрібно мати це на увазі. Коли ми апелюємо до США, то маємо розуміти, що зараз у них інші тенденції.

Джерело: Апостроф

Помічник держсекретаря США розповів, як Росія втягує Грузію у війну в Україні

неділя, 5 травень 2024, 23:52

Помічник держсекретаря США, координатор із санкційної політики Джим О'Брайєн заявив, що РФ втягує Грузію у війну проти України, маючи намір збудувати в окупованій Абхазії базу ВМФ. Про це пише "Ехо Кавказу", передають Патріоти України. "Саме Росія втяг...

Захарова пожалілася на "ворожі дії" країн Балтії та пригрозила "асиметричними заходами"

неділя, 5 травень 2024, 23:39

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва планує запровадити економічні та транзитні санкції щодо Латвії, Литви та Естонії за «ворожі дії» щодо Росії. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. «На ворожі дії прибалтів ...