"Кремль чітко дав зрозуміти, що Білорусь не сприймають більше як друга", - російський політолог

За рішенням президента РФ Володимира Путіна Росія може витратити на захоплення Білорусі мільярди позабюджетних коштів, для чого оточення президента створило нікому не підзвітні "гаманці".
Станіслав Бєлковський. Фото: Главком.

У 2019 році президент РФ Володимир Путін продовжить курс на підтримку будь-яких антисистемних сил, провокацію політичних переворотів у різних країнах світу і посилить тиск на Білорусь. Таку думку висловив російський політолог і політтехнолог Станіслав Бєлковський в інтерв'ю After Empire, передають Патріоти України.

"Кремль чітко дав зрозуміти, що Білорусь не сприймають більше як друга. Перший віце-прем'єр і міністр фінансів Антон Сілуанов відверто сказав, що Білорусь втратила довіру Росії. Зрозуміло, що такий обережний чиновник, узагалі не помічений у якихось різких висловлюваннях раніше, не міг цього зробити без санкції першої особи і навіть без прямої вказівки першої особи. Тому тиск буде дуже жорстким, і так відбутися, як раніше, [президенту Білорусі] Олександру Лукашенку вже не вдасться", – розповів політолог.

На його думку, Лукашенку доведеться вдатися до допомоги Заходу, щоб витримати економічний тиск Кремля, проте допомога Заходу не може бути досить масштабною і швидкою. "У Росії мільярди доларів можуть витрачати одним рухом мізинця Путіна і навіть не обов'язково Путіна. Власне, для цих цілей і створюють численні гаманці, нікому не підконтрольні і не підзвітні. У цьому, власне, відповідь на запитання – чому "Роснефть" перераховує свої дивіденди "Роснефтегазу", а не до бюджету. Бо з "Роснефтегаза" ці дивіденди можна витрачати так, як потрібно Путіну, [главі "Роснефти"] Ігорю Сєчину і більше нікому. І це не треба ні з ким погоджувати", – пояснив Бєлковський.

Він додав, що в аналогічний спосіб десятки мільярдів доларів акумульовано на рахунках "Сургутнефтегаза". "А скільки ще схованок, про які ми не знаємо і погано їх уявляємо. Тому я не відкидаю того, що вкласти $5–10 мільярдів у Білорусь, щоб узяти її політично під контроль, для Путіна це не проблема. І це ніяк не торкнеться російського бюджету. Тому стогін деяких спостерігачів на тему того, що, як же бюджет обвалиться під тягарем Білорусі, – він не обвалиться. Питання в тому, чи погодиться Лукашенко віддати значну частину своєї влади", – розповів політолог.

Бєлковський зазначив, що відносини між Білоруссю і РФ і раніше були досить прохолодними, проте сторони погоджувалися під час розмов про користь Союзної держави. "У 2019-му ситуація буде менш благодушною і білоруський фронт буде, звичайно, не актуальнішим за український, але достатньо актуальним для Кремля", – підсумував він.

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...