РФ в ООН висунула нові звинувачення Україні

РФ звинувачує Україну в порушенні гуманітарного права у зв'язку з обмеженням постачання в окупований Крим питної води.

Окупація Криму. Фото: ZN.

Російська сторона спробувала підняти на міжнародному рівні питання про нібито порушення Україною гуманітарного права у зв'язку з обмеженням постачання прісної води в окупований Крим. Про це в своїй статті для ZN.ua пише Олексій Їжак, передають Патріоти України.

Під час дебатів в ООН "Вода, мир і безпека", що відбулися 22 листопада, між представниками Росії та України виникла дискусія з питання забезпечення водою окупованих Донбасу і Криму.

Оглядач зазначає, що юридична позиція РФ з даного питання є слабкою.

"Положення додаткових протоколів до Женевських конвенцій забороняють навмисне руйнування водної інфраструктури у збройних конфліктах, але нічого не говорять про політичну та економічну мотивацію рішень, що приймаються щодо окупованих територій.

Більш того, Україна спирається у своїх рішеннях на положення четвертої Женевської конвенції 1949 року, згідно з якою повну відповідальність за задоволення потреб невоюючого населення несе окупаційна сторона, що здійснює військовий контроль території. Іншими словами, якщо не можеш задовольнити потреби населення у прісній воді, нічого заїжджати танками на суміжну територію", - вказує автор.

Їжак вказує, що у випадку Криму, значне навантаження на водні ресурси півострова надає його мілітаризація.

"Якщо сільське господарство Криму, яке споживає левову частку води з континенту, дійсно не має шансів поза українським правовим і економічним простором, населення цілком може бути задоволене в його базових потребах у прісній воді в разі виведення російських військ навіть без відновлення поставок дніпровської води і без екологічно небезпечних проектів, на кшталт опріснення морської води і зміни русел річок", - підсумовує він.

Зазначимо, що після анексії Криму Росією Україна припинила подавати воду на півострів по Північно-Кримському каналу, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через цей канал, з території Херсонської області.

Перетворили на брухт: З’явилося відео першого ураження російської РЛС "Ястреб-АВ" на Донеччині

вівторок, 16 квітень 2024, 10:54

У мережі з’явилося відео, як українські військові вперше уразили новітній російський комплекс артилерійської розвідки 1К148 "Ястреб-АВ", передають Патріоти України. Це сталося у травні 2023 року на тимчасово окупованій території Донецької області. Віде...

У Кривому Розі чоловік помочився на портрети загиблих Героїв - його батько теж служить у ЗСУ

вівторок, 16 квітень 2024, 10:44

У Кривому Розі п'яний чоловік помочився на портрети загиблих захисників біля Меморіалу Героїв. Поліцейські повідомили чоловіку про підозру за фактом хуліганських дій. Про це повідомляє поліція Дніпропетровської області, передають Патріоти України. За д...