Туалет за мільйон. В "Укрзалізниці" розповіли подробиці скандальної закупівлі (фото)

В 2016 році торги на закупівлю туалетів не відбулися через відсутність учасників, які порахували ціну закупівлі на рівні 910 тис. грн занадто заниженою.

В "Укрзалізниці"  прокоментували туалети за мільйон. Фото: РБК.

У ПАТ "Укрзалізниця" пояснили, за яким принципом була заявлена очікувана закупівельна ціна на туалетні системи для пасажирів (1,08 млн грн за одиницю), яка викликала резонанс у громадськості. Як заявили в департаменті інформаційної політики "Укрзалізниці", вартість туалетних комплексів для пасажирських вагонів вказана в тендері на основі моніторингу цін виробників, пишуть Патріоти України з посиланням на Ліга.нет.

"Укрзалізниця" не встановлює ціну на вакуумні туалетні комплекси закритого типу - її формують виробники цього обладнання. В оголошенні про проведення відкритих торгів в системі Prozorro очікувана вартість вказана саме на підставі моніторингу цінових пропозицій виробників. До того ж процедура закупівлі передбачає проведення аукціону, в ході якого можливе зниження ціни", - відзначили в компанії.

Як повідомляє "Укрзалізниця", актуальні ринкові ціни виробників з урахуванням ПДВ такі: ТОВ МДС - 1,07 млн грн, ТОВ НВП Зростання - 1,2 млн грн, ПЕСА Бидгощ - 1,29 млн грн.

Аналогічні туалетні комплекси працюють в літаках, а також при будівництві нових пасажирських вагонів (виробництва ПАТ КВБЗ) і при виконанні капітально-відновлювального ремонту в умовах Дніпропетровського і Харківського заводів.

В "Укрзалізниці" зазначили переваги таких туалетних комплексів для пасажирів: вони працюють постійно, не закриваються в санітарних зонах.

"Вказівка в тендері ціни, не нижче ринкової, сприяє здоровій конкуренції, оскільки не обмежує потенційне коло учасників, а також допомагає уникнути ситуації, коли учасники не вийдуть на торги, як вже було в 2016 році", - сказано в повідомленні.

В "Укрзалізниці" уточнили, що в минулому році торги на закупівлю туалетів не відбулися через відсутність учасників, які порахували ціну закупівлі на рівні 910 тис. грн занадто заниженою.

"Екологічно чистий туалетний комплекс закритого типу - це складний технічний комплекс, який складається з: двох унітазних блоків (які в свою чергу складаються з клапанної групи, корпусу, що змиває чаші, датчиків, фільтрів), електронної панелі управління даного комплексу (з сенсорною кнопкою змиву ), компресора, ресивера, вакуумного всмоктувача, ТЕНів обігріву баків, двох баків з накопичення відходів. Крім того, в комплект входить підлога і комплект кріплень для підлоги, унітазів і баків ", - пояснили в "Укрзалізниці".

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...